Loading

Друганци дадоха старта на маскарадните игри в Радомирско Вестник „Вяра” от 16.01.2012г. Мария ПЕТРОВА – кореспондент на вестника

 

Запалването на сурвакарския огън на 13 януари в село Дру­ган даде старт на маскарадните игри в Ра­домирско. За първи път на празника беше поканена и друга сурвакарска група – тази на земенското село Пещера с ръководи­тел Тони Стефанов. Друганци посрещнаха с хляб и сол сурвакарите от село Пещера, а след то­ва двете групи обика­ляха около огъня с факли. Гостите от с. Пещера представиха сценка „Сурвакарска сватба в Пещера“. Своите танци на сцената игра младежкият фолклорен танцов ансамбъл „Разметаница“ от Бобов дол с ръководители Бойко и Александър Седефчови. Гост на Друганци бе и певческата фолклорна група от Бобовдолското народно читалище „Просвета“ с ръководители Димана и Боян Боянови. За при­състващите пя и народ­ният певец  Георги Гьолски, родом от с. Друган. При изпълнение на неговата хитова песен- „Рада Радомирка”, сурвакарите от двете села запалиха огъня. Към сурвакарите и гостите поздравление от сцената направи кме­тът на Друган Ненчо Мирков. Площадът и паркът към сцената бя­ха препълнени от хора, дошли да се радват на маскарадното шоу. Празникът завърши със заря. До късно ве­черта свири оркестър и се виха хора. Празника уважиха временно из­пълняващият длъж­ността областен управител на Перник- Радослав Йорданов, кметът на Радомир Пламен Алексиев и заместниците му- Любка Димитрова, Димитър Димитров, секретар на община Радомир- Валентин Петров, общинските съветници- Васил Джоргов и Боряна Методиева и ръководството на отдел „Култура” към община Радомир- Наташа Александрова и Василка Райчева.

Сурвакарската група на село Друган е най- голямата по численост група в Радомирско и наброява 125 човека. Ръководител на групата е Иван Омайски, а войвода – Калин Асенов.

 

Снимки