Loading

Забележителности

Общината в Радомир е изготвила проект за обособяване на музей на бозата

Градът претендира да бъде столица на производството на популярната напитка.

В местния музей сега се съхранява оригинална рецепта на радомирската боза. Проектът предвижда в самостоятелния музей на бозата да бъде показан оригинален дървен стан за производство на напитката, с която се слави градът.

Исторически и архитектурни забележителности

Исторически Забележителности

Има регистрирани 142 праисторически, антични и средновековни археологически паметника

Природни забележителности

1.Природен резерват “Острица”.

Залез, заслужаващ да се види независимо от комарите

Кой ти прави пикник нощем или вечер? И не за двамина, а цяла дружина от пернишко се вдигна да гледа залеза над язовир Пчелина. Посрещнаха ни туристи и стадо крави (една две .. мъжки :-) ) изпратиха ни готини спомени, комари и резервоар на резерва. Само няколко споделени снимки ... 

Параклис Св.Йоан Летни до язовир Пчелина край село Поцърненци

Параклис св.Йоан Летни до яз.Лобуш/Пчелина. Това ,което ми направи впечатление и реших да го споделя с вас е неговата автентичност. Не е ясно,параклис,черква или манастирски комплекс е всъщност. Построен през 1350 г.Около малката черква има ясни следи и от други постройки. Стенописите са сравнително добре запазени, но и добре надраскани с графити през 50-те и 70-те години.

Културни и природни забележителности на Поцърненци

Има стар изоставен манастир, още от турско робство на около 5 км. извън селото. По времето на комунизма манастирът е използван за отглеждане на прасета. Днес той е пред разруха. В селото има язовир, който е добре зарибен и предлага спортен риболов. Покрай селото минава и река Струма, която също е подходяща за риболов.

Радомир става туристически град

Община Радомир ще кандидатства по два проекта за развитие на културно-историческия туризъм в града. Една от разработките е "От Мало Градище до Радибош - природни, културни  и исторически атракции”.

Село Калищe, Община Радомир

Сурова - празнува се между 13 и 14 януари 

Според легендата, един млад турчин искал да вземе българска мома за харема си и избрал мома от селото. Тя го наръгала с нож и баща му се заканил да превърне цялото село само в пепел и калище. 

Ден на Радомир - филмче с интересни изгледи и речи

На интересно клипче попаднах в YouYube.com, което дава много добра представа от събитията на площада в град Радомир и речите на подиума. Има я и цялата реч на Президента Георги Първанов:

Разпространи съдържание