Loading

Радомир става туристически град

Община Радомир ще кандидатства по два проекта за развитие на културно-историческия туризъм в града. Една от разработките е "От Мало Градище до Радибош - природни, културни  и исторически атракции”.  Ако бъде утвърдена чрез нея ще бъде извършена пълна реконструкция и ремонт на сградата, в която до скоро се помещаваше общинската администрация, за превръщането й в музей. Сградата е архитектурен паметник на културата и е част от уникалния триъгълен площад на града. На първия етаж ще бъде изграден културно информационен център, който ще осигурява необходимата информация за културно-историческите и туристически обекти в общината както и мултимедия. Проектът включва още реставрация на църквата „Св. Петка” и довършване на комплекса с килийното училище в село Радибош. От комплекса ще бъде изградена екопътека до язовир „Пчелина” и до кръста на брега.

Друг лъч от проекта, чиято стойност е 5 млн. лв., включва ремонт на пътя до хижа „Орлите” и изграждане в района на детска и спортни площадки както и екопътеки до резервата „Острица”, до Мало и Големо Градище и до параклиса „Свети Спас” над Радомир

Вторият проект е „Мултимедиен фестивал- маските на времето”. Чрез реализирането му за срок от 2 години ще бъдат представени всички традиции от Радомирско. Предвижда се събитията да се реализират два пъти годишно по 15 дни, а стойността на проекта е 500 000 евро.

 

 

Източник: http://mirogled.com/?p=12383