Loading

Министър Цветан Цветанов връчи наградите "Полицай на годината"

Министър Цветанов към отличените с награди „Полицай на годината“: Гордея се с това, което правите!
По думите на вътрешния министър успехите са резултат на екипния принцип на работа, пълната самостоятелност и оперативна свобода, които ръководството на МВР е осигурило на служителите
2012 година е най-успешната в противодействието на престъпността от последните 20 години - заяви министър Цветанов на церемонията по връчване на наградите „Полицай на годината 2012“. 4 индивидуални, 5 колективни, 3 поощрителни награди, 2 награди за граждански принос и една - за гражданско доверие бяха връчени на 19-тото издание “Полицай на годината”. Церемонията е съвместна инициатива на Министерството на вътрешните работи и фондация „Доверие и закрила“. Тя поощрява полицейските служители и колективи със значими постижения в борбата с престъпността, опазването на обществения ред и сигурността на гражданите.
За първи път на церемония „Полицай на годината“ бяха връчени две големи индивидуални награди. Те отидоха при служителите от ГД „Борба с организираната престъпност“ /ГДБОП/ инспекторите Калин Литов и Никола Павлов за съществен принос в противодействието на трафика на наркотични вещества.
Носител на голямата колективна награда „Полицай на годината“ станаха служителите на отдел „Митнически режим, данъчна и осигурителна система“ при ГДБОП. Специална колективна награда беше връчена и на служителите от сектор „Грабежи“ при Столична дирекция на вътрешните работи.
На церемонията бяха връчени две специални награди за граждански принос – на фондация „Безопасни улици от Валя“ от Бургас с председател Мария Димитрова и на 15-годишния Марио Тихомиров от Белоградчик. Министър Цветанов специално благодари на Мария Димитрова и останалите родители, почернени от загубата на децата им при инциденти на пешеходни пътеки, за тяхната активна гражданска позиция за повишаване на безопасността на движението. В резултат на предприетите мерки и гражданските инициативи са намалели жертвите на пътя и са спасени над 400 човешки живота. През 2012 година 583 са загиналите, в сравнение с предишни години, когато в страната е имало по над 1000 жертви.
За другия носител на наградата за граждански принос – Марио от Белоградчик министър Цветанов каза, че е прекрасно дете и като всяко дете трябва да има равен шанс в живота. Той благодари на преподавателите за усилията, които полагат, за да компенсират липсата на родителски грижи за децата в домовете.
Министър Цветанов благодари на бившия главен прокурор Борис Велчев за работата по разследването срещу групата за отвличания "Наглите" и групата за убийства „Килърите“.
Наградени на „Полицай на годината 2012“:
Индивидуални награди
1.Голяма индивидуална награда – инспектор Калин Литов и инспектор Никола Павлов от сектор “Незаконен трафик на наркотични вещества“ в ГД „Борба с организираната престъпност“.
Инспектор Павлов е със значима роля при провеждане на разследвания за пресичане на канали за трафик на хероин и кокаин, съвместно с ДЕА, полицейските служби на Щвеция, Германия, Франция и агенция „Митници“.
Инспектор Литов е с основен принос при организирането на съвместна операция с ДЕА, полицейските служби на Великобритания и Испания в хода на международно разследване, довело до пресичане на канал за трафик на кокаин от Южна Америка за Европа и задържането на три тона кокаин край бреговете на Испания.
2. Втора индивидуална награда – Димитър Желев, старши разследващ полицай в отдел „Разследване“ при ГД „Национална полиция“.
Наградата се връчва за постигнати съществени резултати по дела с голяма сложност, сред които разследване на ДДС измама на стойност половин милион лева, разследване срещу бивш директор на Държавен фонд „Земеделие“ за използване на неистински документ.
3. Трета индивидуална награда – инспектор Иво Костадинов, старши разследващ полицай в Граничен участък – Петрич в РД „Гранична полиция“- Смолян.
Инспектор Костадинов е работил по 164 досъдебни производства, в резултат са осъдени 11 български и чуждестранни граждани. Сред случаите, които е разследвал е за организирана престъпна група за трафик на наркотични вещества и трафик на хора, както и за контрабанда на акцизни стоки без бандерол на стойност милиони левове.
Колективни награди „Полицай на годината“:
1.Голямата колективна награда – отдел „Митнически режим, данъчна и осигурителна система“ при ГД „Борба с организираната престъпност“.
През годината служителите от отдела са провели повече от 30 успешни операции, включително и международни. В резултат са били задържани и спрени от реализация 14 милиона къса цигари в страната и други 8 милиона къса в страни от Европейския съюз.
Разкрити са 4 нелегални мощности за производство на цигари без бандерол, действали на територията на страната. Провели са десет операции срещу престъпни групи, нанесли щети от укрит и невнесен ДДС за над 45 милиона лева.
2. Първа колективна награда – Специализирано полицейско управление - София при ГД „Национална полиция“
Служителите от управлението са участвали през годината в охраната на 89 обекта, сред които дипломатически представителства и стратегически обекти. Участвали са в обезпечаването на обществения ред при множество футболни мачове, митинги, масови мероприятия и чуждестранни визити на високо ниво.
3. Втора колективна награда – сектор „Престъпления против собствеността“ при ГД „Национална полиция“.
През годината служителите от сектора са провели 6 полицейски операции за противодействие на телефонните измами, като при тях са задържани 23 извършители. Неутрализирали са организирана престъпна група за кражба за електроенергия в особено големи размери. Задържали са извършителите на множество кражби от търговски обекти, бижутерийни магазини, офиси и домове.
4. Трета колективна награда – екипажът на Гранично-полицейски кораб „Крайморие“
На 2 декември тази година екипажът на кораба е участвал в спасителните действия по изтеглянето на трима бедстващи в морето рибари край залива Силистар.
5. Специална колективна награда - сектор „Грабежи“ при СДВР
През годината служителите от сектора са неутрализирали организирана престъпна група, специализирала се в извършването на въоръжени грабежи на златарски и бижутерийни магазини в столицата и страната. При друга операция, проведена през септември в Свети Влас и София, са неутрализирали организирана престъпна група за извършване на кражби, грабежи и други тежки престъпления.
Поощрителни награди /за заслуги в борбата с престъпността/:
-Инспектор Наталия Ангелова от сектор „Престъпления против личността“ при ГДНП – за разкриването на жестокото убийство на финландски гражданин, намерен край с. Кладница
-Сектор „Противодействие на организирани престъпни групи, разпространяващи наркотични вещества“ при отдел „Наркотици“ в ГДБОП
-Сектор „Борба с организираната престъпност“ – Благоевград.
Награди за граждански принос:
-Фондация „Безопасни улици от Валя“ от Бургас с председател Мария Димитрова
Благодарение на активната работа на фондацията се стигна до промяна в организацията на движението в много български градове в полза на пешеходците. Създадоха се повдигнати и ясно обозначени пешеходни пътеки, сигнализирани със светофарни уредби. Отпадна и възможността за извънсъдебно споразумение при причиняване на смърт при пътно-транспортно произшествие.
-Марио Тихомиров от Белоградчик
На 23 ноември 15 годишният Марио с риск за живота си спасява осем годишно дете, паднало от скала край Белоградчик. Марио изважда от пропастта детето, пренася го до улицата и успява да организира транспортирането му до болницата.
Награда за гражданско доверие:
Главен полицай Тодор Маринов и полицай Румен Кехайов от Четвърто районно управление при ОД на МВР Бургас.
Двамата полицейски служители имат основен принос за спасяването на живота на млад мъж, който направил опит за самоубийство, като приел голямо количество медикаменти. Те оказват първа долекарска помощ на младежа до идването на екип на спешния център. Благодарение на техните навременни действия не се стига до фатален край.