Loading

Жителите на Горна и Долна Диканя срещу концесията на МС за златодобив

Благородните метали ще се добиват в местността „Вакарелец".

Днес адвокатът, който е нает от Инициативния комитет в селото ще депозира жалбата във Върховния административен съд. Към нея са се присъединили и трима собственици на земя в рамките на концесията, която им е върната с решение на Поземлената комисия. Собствениците не са получавали нито съобщение за попадане на имота им в рамксите на концесията, нито решение за отчуждение.

На 7 октомври правителството взе решение за отдаване на концесия за 35 години 209 197 кв.м. в местността „Вакарелец" над Горна Диканя за добив на злато и сребро. Хората обаче са силно обезпокоени от реализиране на концесията, която според тях ще унищожи не само красивата природа, но и ще замърси трите селища Долна и Горна Диканя и Дрен и от привлекателни за живеене ще ги обезлюди.

Инициативният комитет, който е събрал над 450 подписа от местното население, е упълномощен да защитава интересите му и да настоява вместо златна мина районът да бъде обявен за екопарк.

/Мироглед

В интернет групата си във фейсбук жителите споделят коментари като:

  • Нищо против регионалното развитие в района, но тровенето на земите на дедите ни, които всъщност са нашите деди, и нашите земи, е безобразие, още повече, че местността в която искат да добиват е част от национален парк Витоша...... твърдо "ЗА" каузата......от мен каквото е нужно ще бъде дадено !!!
  • Ако трябва кръв ще се лее, но няма да ни тровят. Нашият живот струва...
  • Протести на жителите на радомирски села срещу решение на МС за отдаване на концесия на право за добив на полезни изкопаеми

 

РЕПУБЛИКА: Ако трябва кръв ще се лее, но няма да ни тровят. Нашият живот струва повече от пустото злато", казва Пламен, шеф на ловната дружина на Горна Диканя, община Радомир, където близо 400 дка и животът на 600 души са застрашени заради мистериозен проект за добив на благородния метал. Технологията ще включва арсен и цианид, говорят местните. 

На мястото, където започва добивът, има подпочвени води, които, ако бъдат третирани с токсични вещества и разкопани, ще тръгнат към къщите и близкия язовир "Диканите", засягайки въздуха и питейната вода. В района минава и стар римски път, осеян с керамика. Той също ще бъде опустошен, а археолозите никога няма да разберат какво се крие под пластовете.

 

Мнение

РЕПУБЛИКА се опита да се свърже с фирмата, която на 5 октомври получи благословията на МС да вади злато в района, за да кажат как ще гарантират екологично чист добив и безопасност за хората. Фирмата е "Голдън Бийч Прима БГ". "Това са предизборни простотии, изобщо не ми се говори", казва мъжки глас и затваря. Едноличен собственик на капитала им е "Геостар Майнинг България", като те купили активите от "Лондон енерджи капитал", регистрирани на Острова. Продавач и купувач е едно лице - роденият през 1983 г. Тодор Иванов. С него управлява и Марио Георгиев, човекът, който държи регистрацията на Църквата на Исус Христос на Светиите от последните дни. Под това име у нас е регистрирана християнската секта на мормоните.

Историята

През 2009 г. "Голдън Бийч Прима БГ" поискала 209 дка земя, за да прави само проучвания. Впоследствие до кметовете на Долна и Горна Диканя били пратени писма дали някой има нещо против да има и добив. Дискусия така и нямало, а населението разбрало наскоро, че се започва. Химикалите пък щели да бъдат използвани, за да излиза повече от благородния метал. В района ценните руди излизат по 2 г на 1 тон земна маса, показват предишни проучвания, а експертите определят този добив като "нерентабилен". Местните са сигурни, че нищо няма да излезе, но някой ще си изпере парите.

Нередности

Първо искаха 209 дка, МС им дава 392 дка, казва Асен, жител на Долна Диканя и един от инициаторите на подписка за спиране на проекта. "Хората с право претендират. Говореше се за проби. Сега изведнъж - за концесия", пък заявява Лидия Стоянова, еколог в община Радомир. И тя, и гражданите са изненадани от решението на държавата без доклад да се започне добив, и то на двойно повече терен. Днес от кметството на Радомир пишат възражение до съда. 

Нарушение

В общата площ на бъдещата златна концесия влизат частни земи, земи, стопанисвани от общината и земи от горския фонд на България, добавя Лидия Стоянова. По наредби собствениците на земята трябва да подпишат договори с концесионера, но по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи терени могат да се отдават под наем за срок от 1 година.

"Чудя се как тук са дадени 35", завършва екологът.

Опасната технология

"Световното производство на злато е около 2500 тона годишно - два пъти повече от това през 1980 година. Все по-голяма част от него се получава чрез преработка на бедни руди, в които съдържанието му е под 4 части на милион. Такива са и рудите в нашата страна", пишат в свой доклад ст.н.с. д-р Нешо Чипев и ст.н.с. д-р Иван Хавезов относно дадените концесии в България. Единствената ефективна технология била цианидът.

Нина Лазарова, кмет на Горна Диканя: Ще ни унищожат
- Г-жо Лазарова, какво е готово да направи населението, за да не започне добивът на злато?
- Създадохме подписка против проекта, в която, от общо 600 души в двете села, се подписаха 450. Ако това не помогне, Радомир да съди държавата. А ние ще протестираме. Хората са готови да правят жива верига.
- Какъв е страхът на народа?
- Добив на злато не е волята на хората. През 2009 РИОКОЗ ни каза, че няма нужда от проучване за това как проектът ще повлияе на околната среда - още тогава въпросната фирма поиска да проучва района. Преди тях са го правили много други и все се отказват - там златото е малко и не са на печалба. Затова бяхме спокойни. Но в началото на месеца Министерски съвет излезе с решение, че отдава земята за 35 години. За добив. Всички знаем, че "добив" и "проучване" са две различни неща. Ще ни унищожат. Земята ще се отрови.
Жителите на радомирските села Долна и Горна Диканя ще внесат днес жалба в съда срещу концесията за добив на злато и сребро.