Loading

Financial Times: България дава урок на Европа

Не можете да ползвате тази форма, защото нямате инсталиран/активиран JavaScript във Вашия браузер.

Оставката на българското правителство означава, че растежът има значение. Това е предупреждение и към останалите европейски страни. Това пише влиятелният Financial Times.

Все още България не е прилагала мерки за бюджетни икономии под формата на фискални промени, каквито има в Гърция, Румъния и Сърбия. Тя не е искала международно спасяване.

Правителството обаче се провали в опита да осигури икономически растеж. Заплатите в страната останаха най-ниските в Европейския съюз. В същото време цените не спряха да растат. Средната сметка на ток на едно семейство достигна € 100, при среден доход от € 387, пише Financial Times.

Един е урокът, който тази експлозия на общественото недоволство срещу правителството даде, и той е, че който и да дойде на власт след това, той трябва да удвои усилията си срещу корупцията, която може би е основната причина за тези високи цени. През 2009 година господин Борисов дойде точно с това обещание, но прогресът бе твърде бавен и незадоволителен.

Другиян урок е, че при цялото това фокусиране на Европейски съюз върху фискалната дисциплина, всъщност това, което има най-голямо значение значение, е растежът. България успешно изпълни Маастрихтските критерии, които са задължителни за всяка европейска държава, тя привърза националната си валута, левът към еврото от 1997 година насам и избегна кризите. Но това не печели гласове.

Това е урок за правителствата дори в богатите държави, завършва коментарът във влиятелния финансов ежедневник.
Парламентът разпусна кабинета "Борисов"

Премиерът си тръгна с аплодисменти

/Vsekiden/ Народното събрание прие оставката на 87-ия български кабинет. Правителството на премиера Бойко Борисов бе разпуснато, след като 215 депутати гласуваха в подкрепа на оттеглянето му. "За" бяха 205, 1 се въздържа, а петима гласуваха "против".

Министър-председателят не бе в пленарната зала за бурния дебат преди гласуването, но минута преди то да се проведе, дойде и предизвика бурни аплодисменти от депутатите на ГЕРБ и ставане на крака.

"Надявам се с това всякакви спекулации за приключат. Ние винаги сме били хората на реда. Оттук нататък всеки, който прави нещо против обществения ред, ще се счита като провокатор", обяви Борисов веднага след гласуването. И помоли събралите се пред парламента симпатизанти на ГЕРБ да се разотидат. Преди да излезе при тях заедно с Цветан Цветанов, в пленарната зала се разрази скандал между ГЕРБ и ДПС.