Loading

Читалищата в малките села може да бъдат слети

На последното си заседание Общинският съвет в Радомир реши читалищата в малките села от Радомирско, които нямат необходимия ресурс за самостоятелно управление, да бъдат слети. Те ще се регистрират като клонове на по-големите институции от съседните населени места.

Според началника на отдел „Култура” в общината Наташа Александрова това е начина да се запазят малките читалища, тъй като те не могат да направят пререгистрация. Такава практика е имало в миналото и на предстоящите Общи събрания през февруари и март ще бъде предложено на обсъждане и вземане на решение за регистриране на малките читалища като филиали. Така към НЧ „Благой Гебрев 1905” в с. Друган ще бъдат регистрирани като клонове читалищата в Старо село и Владимир, към НЧ „ХР. Ботев 1928 г.” с. Копаница  – клон в с. Радибош. Общо към 11 читалища ще бъдат регистрирани малки читалища като клонове.

Зам. кметът, ресорен на културата в общината Евдокия Асенова заяви, че все още няма официални писма от Министерството на културата и Министерството на финансите за разпределение на финансовата субсидия, очаквало се това да стане през април.

Всички читалища в община Радомир са представили дейностите, по които е изготвена годишната програма за културните събития с международно, регионално и местно участие.

 

 

Източник: http://mirogled.com/?p=12921