Loading

Условна присъда постанови пернишкият Окръжен съд за смъртта на 90-годишна жена

Условна присъда постанови пернишкият Окръжен съд за Емил М, който на 14.09.2016 г. в радомирското село Жедна, при управляване на лек автомобил «Рено Каджар», е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 90-годишна жена.

Емил М. е от София. Той е пенсионер по болест. През септември миналата година е нарушил чл.20, ал.2 от ЗДвП, според който водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Шофьорите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението – водачът е разполагал с възможност, но не е спрял автомобила, за да пропусне пресичащата пешеходка. Така е нарушил и чл.16, ал.1, т.1 от ЗДвП. Той гласи, че на пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено когато платното за движение има две пътни ленти, да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне. В случая подсъдимият неправилно е избрал траектория на движение и навлизане в насрещна лента, при положение, че е имало възможност за заобикаляне на пешеходката отдясно без напускане на дясната лента за движение. Така по непредпазливост причинил смъртта на 90-годишна старица. Вместо да опита да помогне, да изчака служителите на реда, столичанинът след инцидента е избягал от местопроизшествието. Поради това той е осъден на „лишаване от свобода” за срок от две години и осем месеца. Присъдата е условна, с тригодишен изпитателен срок. Подсъдимият е лишен от правото да управлява МПС за срок от три години, се казва още в решението на пернишкия Окръжен съд. Условната присъда е тъй като делото е гледано по съкратената процедура, а подсъдимият е признал напълно вината си и обстоятелствата около инцидента.

Той ще трябва да заплати в полза на ОД на МВР – Перник сумата 1602,28 лв. за направени разноски на досъдебното производство.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд в 15- дневен срок.

източник:glashatai.com