Loading

Радомирски цветя за Ботев и Левски от Бисер Боянов, кмета Пламен Алексиев и младежи

Председателя на Фондация "Васил Левски - Дякона" сподели снимки във фейсбук и сподели с екипа ни негови изяви в Калофер и Карлово. Ето какво сподели г-н Боянов: "По традиция аз на подобни годишнини в сърцето на България се старая да бъда тук при мой приятели и близки в този регион. От дете като ученик, а и младеж съм впечатлен от трудолюбието и всеодайността на хората тук, по отношение на любовта към земята, традицйите, както и патриотичното отношение на немалката част от тях към МАЙКА БЪЛГАРИЯ. Като ученик в едно от най- голямото училище по онова време в гр. Хасково, в една от първите митнически паралелки с по двама представители от окърг, съм си изградил доста контакти и връзки, включително и мой сученици от средите на българските мюсулмани, арменци, еврей, роми и т. нат. В тази връзка съм бил и самодеец в читалище ,,Заря,,, така, че имам и предостатъчно връзки да се информирам, за де що става в южна България, а като фотожурналист съм си създал контакти и в северната част на отечеството ни, че даже и извън него.

На 6 януари пътувахме в ранните часове, за да може да присъстваме на старата традиция на Калифер Войвода, а по точно ,, Мъжкото хоро,,, традиция, забранена от Тато по онова време и възтановена от тамощен отец през 2005 г..

Наследниците на хайдутите на Клифер, заселили се там с уговорка на Султана, за да може хайдутите ,,митничари,, да се препитават със замеделие и скотовъдство, а не с ,,митнически работи,, по онова време. Затова тук всичко се изпълнява точно и стриктно по повелята на Старият Войвода, както и сега с изпълнението на ,,Мъжкото хоро,,, водено от сегашният Войвода - кмета на града г- н Румен Стоянов, с когото успяхме да създадеме контакти, както и на комитска основа, от гледна точка на патриотизма, така и от гледна точка на административните контакти между Община Калофер и ОбщинаРадомир, представлявана от г- н Пламен Алексиев.

Кмета на Общината в Радомир не можа да присъства на място на тържествата, но от негово име бяха предадени на кмета Румен Стоянов множество уникални кадри от от детският фолклорен фестивал ,,Слънце иде,, - Дрен 2011, както и копие на историческата ,,триумфална арка ,, през която преминава княз Батемберг при посещението си в Радомир, възтановена от един от най - патриотично запалените кметове, г- н Златко Стойчев. снимката е направена лично от мен в художествен стил с нейно копие от получено отравени наопаки, поставена .в подобаваща за случея и изпълнението рамка.

От името на г-н Пламен Алексиев бяха поднесени букети на паметника мемориал в гр. Враца от наще младещко крило, поради факта, че от травмите ми от старо ПТП, азне можех да преодолея множеството стълби до паметника на неповторимият поет и революционер Христо Ботев ., мога, но .......................,но не винаги, за съжаление. Та затова аз от името на фондацията положих цветя на даскал Ботьо Петков, което бе по достъпно за мен, като човек в неравностойно положение, а младежите се качиха до горе, заедно с представителната рота от професйонални войници от БА, базирани в Карлово. Г- н Стоянов, кмета на Калофер бе зарадван от новите си контакти с кмета на Радомир, букета от общината, ( като г - н Алексиев ме бе помоли да му издам майсторката на букети, защото бил впечатлен от наши изяви пред паметници в нашият регион ), както и поканата за участието на дренското детско фестивалче, че много настояваше като любезен домакин, аз и придружаващите ме младежи да останеме на коктейла.

Тъй като, имахме изява и в Карлово в Националният музей ВАСИЛ ЛЕВСКИ, любезно отклонихме поканата, като през цялото време си мислех за хубавото комитско вино, произвеждано от местните наследници на Калифер Войвода. С глъдка карловска анасонлйика бате Цени (от Карлово, питали сте ме и сме говорили доста за него), като наследник на други комити и възрожденци, почерпи по чашка карловска анасонлйика, както и от карловско вино от винзавода в непосредствено до резиденцията на Цар Борис Трети, наследство на бившият ни премиер и негов законен наследник г-н Саксконурготски. Бате Цени имаше и повод, защото от името на фондацията в едноименият национален музей в Карлово, му бе връчен златен медал, както и трикольор от младежите, за цялостният му принос за утвърждаване на името на фондацията, най - вече за изработването на разпятие и негово копие, дарени на Гигинският манастир, лично на ейромонах Никанор.

С плакет бяха отличени и колективът на Националният музей ВАСИЛ ЛЕВСКИ в Карлово, за съхранение и популялизиране делото на най - великият българин. Поради осъствие на директорката, плакета бе връчен на сътрудник на музея. Пътувахме при изключително тежки условия, все пак криза е, в двете посоки, на отиване ситно ръмящ дъжд, на връщане обилен сняг и виелици. Като си помислехме, но се надъхмахме, вземайки примера на Дякона и преминаването му през Балкана .

Снимки и разказ: Бисер Боянов