Loading

Християнство

На този ден християнската цръква почита Свети Мартин Изповедник папа римски

Днес отбелязваме паметта на свети Мартин, почитан и от католическата, и от православната църква. Той е римски папа, наследник на папа Теодор, в периода 649 – 655 г. Папа Мартин се бори срещу учението на монотелитите, които под негово настояване са обявени за ерес. Свети Мартин Изповедник умира в изгнание.

По идея на президента отслужиха молебени в цялата страна

Молебен за закрила, мир и благополучие на целия български народ бе отслужен в храм-паметника "Св. Александър Невски". На днешната Неделя Кръстопоклонна подобни молебени бяха отслужени във всички православни храмове в страната.

Трета неделя от Великият пост - Кръстопоклонна . Слово за кръста

В името на Отца и Сина и Светия Дух!
Боголюбиви братя и сестри,
Светата ни Православна Църква е наредила в годишния богослужебен кръг да се празнуват два особени празника в почитание на Светия Животворящ Кръст Господен – Въздвижение на Чсетния Кръст Господен и днешната Неделя Кръстопоклонна.
Нека с благоговение да изслушаме Словото за Кръста на нашия свят Отец Кирил Иерусалимски:

2 Неделя на Великия пост – на св. Григорий Палама, архиепископ Солунски

Бог е предвечна и присносъщна светлина, пълна и абсолютна святост. Общението с Него води към духовно озарение, доставя на душата неизказана блажена радост. А богообщението се постига чрез молитва, нравствено усъвършенстване, духовни подвизи и свято безмълвие. По тоя път са достигнали богообщение и святост великите отци-мистици на православния Изток. Един от тях е и днес честваният св.

Дядо Неофит на Благовещение: Жената сее Боголюбие

Жената е призвана да възпитава децата и да посее в душите им любов, крепост и боголюбие. Патриарх Неофит поиска днес да се отдели заслуженото на мисията на жената и припомни, че тя е равна на мъжа.

СЛОВО на БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ за НЕДЕЛЯ ПРАВОСЛАВНА

БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ + Н Е О Ф И Т

СЛОВО ЗА НЕДЕЛЯ ПРАВОСЛАВНА

„На пречистия Твой образ се покланяме, Благий, като просим прошка за прегрешенията ни...” (Тропар)

Възлюбени братя и сестри,

Днес католиците отбелязват Палмова неделя

Католиците празнуват Палмовата неделя - еквивалент на Цветница в календара на православните християни. Палмовата неделя се отбелязва винаги една седмица преди Великден и поставя началото на християнските празненства по повод Възкресение Христово.

Разпространи съдържание