Loading

СЛОВО на БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ за НЕДЕЛЯ ПРАВОСЛАВНА

БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ + Н Е О Ф И Т

СЛОВО ЗА НЕДЕЛЯ ПРАВОСЛАВНА

„На пречистия Твой образ се покланяме, Благий, като просим прошка за прегрешенията ни...” (Тропар)

Възлюбени братя и сестри,

Как да не се поклоним на скъпия, свещен образ на Спасителя Христос, как да не честваме и да не целунем с преклонение този образ, пред който благоговеят архангели и ангели, пред който треперят духовете на злобата, и в който нашата човешка природа се украси с Божествена слава?

Първата неделя на Великия пост на езика на църковния Устав се нарича Тържество на Православието. Днес е Неделя Православна. Светото Православие е скъпо наше достояние. То е неизменното учение на „началника и завършителя на вярата - Иисуса” (Евр. 12:2) и на светите апостоли, тъй като е изложено в Свещеното Писание, в Свещеното Предание и древните символи и определения на Едната, света, съборна и апостолска Църква (Символ на вярата), „стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15). Църквата, която Господ Иисус Христос е основал за спасение на вярващите в Него, ни съпътства от люлката до гроба в радости и скърби, при всички обстоятелства, със своите молитви за нас в този и след земния ни живот. Църквата, която просвещава с християнските истини, която благовести любов, мир, благоволение, благочестие и всички други евангелски добродетели, като осъжда злото в различните му прояви.

Светата Българска православна църква вярно пази това свещено наследие, прието при благоверния свети цар Борис-Михаил и е станала истинска духовна майка на народа ни през всички векове на неговото битие. Тя го просветила със светлината на богопознанието, наставила го в истините на благочестието, повела го по пътя на спасението, запазила единството на народностния дух. В нейната святост са просияли светители, мъченици, преподобни, изповедници, възрожденци, жертвено потрудили се за благото на народа, за неговото просвещение, самосъзнание и направление към спасение.

Възлюбени братя и сестри,

Като празнуваме Тържеството на светото Православие, да благодарим на Бога, че ни е удостоил да бъдем чеда на светата Православна църква, в която се спасяваме, която е създала писменост и духовна култура на народа ни. Да стоим неуклонно в светото Православие, да бъдем предани на светата Църква. Да съблюдаваме нейните наставления, да спазваме родолюбивите й традиции. Да се молим на Бога за запазване от суеверия, заблуждения, ереси, разколи и секти и да ни укрепява във вярата, любовта, благочестието и чистотата. Да помогне на всички нас Господ да запазим единството на нашата Църква. По наставленията на св. апостол Павел: „Да няма помежду ни разцепления, а да бъдем съединени в един дух и в една мисъл” (1 Кор. 1:10). Да съхраним това единство като зениците на очите си, помнейки опасните примери от миналото, а едновременно с това, вдъхновявайки се от подвига на светите отци на седемте Вселенски и благочестиви събори, които са запазили, защитили и поддържали единството на Църквата Христова, утвърждавайки в основата на църковния живот определения от Бога закон – закона на любовта, чрез който се спасяваме. Амин! /bg-patriarshia.bg/