Loading

Дядо Неофит на Благовещение: Жената сее Боголюбие

Жената е призвана да възпитава децата и да посее в душите им любов, крепост и боголюбие. Патриарх Неофит поиска днес да се отдели заслуженото на мисията на жената и припомни, че тя е равна на мъжа.

Кратката му благовещенска реч бе отслужена в църквата "Света София", а не в храм „Св. Александър Невски". Причината е, че на този ден "Света София" чества своя най-голям празник. Тя е кръстена първо на Премъдростта Божия, чийто символ е самият Господ Иисус Христос, а след това на Св. София и трите й дъщери светите Вяра, Надежда и Любов.

На службата по случай големия празник Благовещение дядо Неофит говори най-вече за мисията на жената християнка. Празникът е свързан с най-голямото тайнство - зачеването, и затова в центъра на празника са жените.

Според библейската притча на този ден Архангел Гавраил е зарадвал с "благата вест" Дева Мария, че ще роди Божия син Иисус Христос.

На службата присъстваше и митрополит Йосиф. Храмът беше пълен с миряни, сред тях нямаше политици и светски личности. Те бяха лично благословени от дядо Неофит.

На днешната света литургия патриархът бе в съслужение с техни преосвещенства Стобийски епископ Наум - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Знеполски епископ Йоан - викарий на софийския митрополит, Тивериополски епископ Тихон - предстоятел на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски", Левкийски епископ Павел, Негово Високопреподобие Архимандрит Дионисий, завеждащ отдел „Богослужебен" в Светия Синод, о. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска света митрополия и председател на църковното председателство на „Света София", председатели на столични храмове и духовенството към църквата./24chasa.bg/