Loading

Сурва

Сурова в Радомир - голямата награда за друганци

Сурвакарите на село Друган грабнаха Голямата награда на кмета на 16-ия фестивал "Сурова-2014" в Радомир. Фестивала започна с кулинарна изложба на читалищата от Община Радомир.

Всички групи бяха отличени с по 200 лева парична награда от Община Радомир. Единадесетте читалища и Домът за стари хора "Свети Иван Рилски", участвавс в кулинарната изложба също получиха по 50 лева парична награда.

SMS гласуване за “НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА” за Радомир

По време на XXІ Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” – Перник 2012, чрез гласуване с SMS ще бъде определена “Награда на публиката” за най – добре представила се маскарадна група.

МАГИЯТА СУРОВА - РАДОМИР 2012

В Община Радомир ще проведе общински фестивал под наслов МАГИЯТА СУРОВА - РАДОМИР 2012. Събитието ще се проведе на два етепа. Първият етап предвижда ИЗЛОЖБА НА ТРАДИЦИОНИ ЗИМНИ ЯСТИЯ.

Радомирци запалиха ритуалните огньове

В навечерието на сурва, радомирските села Стефаново, Друган, Долни Раковец, Копаница, както и радомирските квартали Върба и Бащевица запалиха традицйоните ритуални огньове. Със звънци и хлопатари, те гониха злите духове и Сатаната от домовете в селата и кварталите си където живеят.

Местни сурвакарски игри в селищата от Община Радомир 13-14 Януари

1/. кв.Върба, град Радомир - НЧ "Христо Ботев - 1928 "
13.01.2012 г. - н.ч.: 18.00 ч. - запалване на ритуален огън, гостува сур. група от с.Долни Раковец ; н.ч. 19.00 ч. обхождане на квартала
място: на площада в квартала
организира: НЧ "Христо Ботев-1928" кв.Върба, гр. Радомир

Читалището в Копаница събра сурвакари

Срещата бе организирана от читалище „Христо Ботев 1928" и съпроводена с откриване на изложба „Отколе и довека - по сурва в Копаница". Бяха представени снимки от последните седем десетилетия на традиционното ходене по сурва в селото, участията на групата в карнавали и фестивали, получените награди.

Разпространи съдържание