Loading

Радомирци запалиха ритуалните огньове

В навечерието на сурва, радомирските села Стефаново, Друган, Долни Раковец, Копаница, както и радомирските квартали Върба и Бащевица запалиха традицйоните ритуални огньове. Със звънци и хлопатари, те гониха злите духове и Сатаната от домовете в селата и кварталите си където живеят.

Читалищните дейци в селата бяха подготвили групите си точно и перфектно в уреченият час всички суровакари се стичаха към центъра на селата си, за да бъде запален огънят в уреченият час. Като най - стара в радомирската Община, групата на Копаница бе със кожени маски с рога, а повечето от участниците в навуща и опинци ( така там наричат цървулите).

Копаница, обаче вече среща и конкуренция от радомирската група Върба по маски и битова група, както и от звънци. Ромската група в Бащевица пък удра вече всички о земята с новозакупените родопски чанове, особено групата на синът на по - заможният ром - Миле.

Семейните традицйи в Стефаново, както и на кмета Веселин Василев вече са получили признанието на новото общинско ръководство, както и на културтрегерите в градът, че се представят не само на сурва, но и на фестивалите в Перник, както и на регионални и общински фестивали. Квартал Върба в радомир вече има доста внушителна група от суровакари с доста голяма битова група, която представя достойно ритуала ,,Сватба,,.

След като запалиха огньовете суровакарите направиха няколко обиколки и с мощно тактово дрънкане на звънците тръгнаха по къщи и махали да гонят злите духове и да суровакат за здраве.

В разговор с кмета на общината Пламен Алексиев се разбра, че ръководството на Община Радомир е солидарно с Община Перник за обявеният вчера траурен ден, както и със скръбта на родителите и близките на убитата Мирослава, но традицията по селата и кварталите няма как да ги забрани Общината или отложи. Кметът  на Община Радомир каза, че точно за това се правят тези ритуали и обичай, възродени от миналото, за да се прогонят злите духове.

Бисер Боянов