Loading

Започна раздаването на храни на правоимащите граждани по програма "Благотворителност"

 

Хранителните продукти са транспортирани до 6-те общини в област Перник, като за улеснение на хората са разкрити пунктове в кметствата на Ковачевци, Земен, Трън, Радомир и Брезник, както и в пернишките квартали "Църква" и "Изток", съобщи директорът на БЧК в Перник Наталия Минева. Помощта по програма "Благотворителност" достига над 21,4 млн. евро и обхваща три нови социални групи. Храните се раздават за пета поредна година в сътрудничество на Държавен фонд "Земеделие" и Българският червен кръст. Тя е финансирана изцяло с европейски средства и подпомага най-нуждаещите се хора в Общността с безплатни хранителни продукти. Те ще бъдат раздадени в пунктове на БЧК на два транша. Първият ще продължи от 10 септември до 2 октомври, а вторият - от 24 октомври до 23 ноември 2012 година.
Тази година над 308 000 нуждаещи се ще получат помощ у нас, след като обхватът на кампанията бе разширен с три нови целеви групи. Досега на подпомагане подлежаха хората с помощи за отопление за изминалия отоплителен сезон; майки и осиновителки с деца до една година и семейства на деца с увреждания. От кампания 2012 в програмата са включени и семейства, които през предходната календарна година са получили помощ за учебни разходи за първокласници; лица, участвали в дейност "Личен асистент" по Националната програма "Асистенти на хора с увреждания"; както и тези, ползвали еднократна помощ за здравни, образователни, комунално-битови и други потребности. Списъците се изготвят от Агенцията за социално подпомагане.
4 980 са жителите на област Перник, които са включени в списъците, като правоимащите в община Перник са 2 870. Пакетите съдържат определените количества брашно, захар, ориз, боб, макарони, спагети, бисквити, вафли и нишесте.

Източник:zapernik.com