Loading

Промениха датата и часа за публично обсъждане на проекто-бюджета на Община Брезник

Екипът на сайта публикува официалното съобщение от сайта на Община Брезник, а по-късно забелязали разминаването с един от членовете на закона и се обърнали в публичното пространство към Общинското ръководство и членовете на Общинския съвет.

Това е голям успех, защото показва:

  1. Обществото трябва и е активно!
  2. Общината се вслушва в общественото мнение!
  3. Заедно гражданското общество и общинското ръководство могат да работят ползотворно!
  4. Управленските практики в община Брезник наистина са се променили след изборите!

Благодарим на екипа на Община Брезник за адекватната реакция и промяната в датата за обсъждане на Проекта за Бюджет 2012 година! написа г-н Йорданов в сайта на жителите на Брезник.

Ето какво споделиха и в сайта Перуник относно резултата: Датата за публичното обсъждане на бюджета в Община Брезник беше променена едва няколко часа след като гражданин изрази недоволството си от неспазването на Закона за Общинските бюджети в местен сайт.

„На 02.февруари сте публикували на сайта на Общината обявление за публично обсъждане на Бюджета на Община Брезник на 06.февруари . Вероятно не сте запознати с упреците към същото събитие в Община Перник - http://www.perunik.com/ , за неспазване на Закона за Общинските бюджети“, пише Боян Йорданов до кмета и общинския съвет в Брезник. Цитира и закона, според който датата на обсъждането се оповестява най-малко 7 дни предварително в местните средства за масово осведомяване.
„Възможно е да е било обявено и в друго местно средство за масово осведомяване, но ако единственото място, където е било обявено е сайта на Общината, то този срок няма да бъде спазен“, допълва Йорданов. По думите му в сайта на община Брезник, по подобие на община Перник, липсват текстовете и таблиците на Отчета на Бюджета за 2011 година и Проект на Бюджета зa 2012 година. „Най-ранната дата на обсъждането трябва да бъде 09/10 февруари 2012 година“, посочва още Йорданов.

Едва няколко часа по-късно в коментар под новината става ясно, че датата за обсъждане е променена. А съобщението гласи: „Кметът на Община Брезник кани гражданите на територията на общината да вземат участие в публично обсъждане на проекто-бюджета за 2012-та година в Малкия салон на читалище “Просвещение 1870” – Брезник от 14.00 часа на 10.02.2012 г. Извиняваме се за причиненото неудобство с промяна датата на публичното обсъждане на проекто-бюджета.“