Loading

Кулинарна изложба ще изкушава радомирци и гостите на празника

Маскирани ще гонят злите духове в Брезник и Радомир утре. В двата града ще се проведат традиционните сурвакарски фестивали.
В Брезник в прегледа на групите ще участват над 1000 души. Дефилетата ще започнат в 14 ч. и ще продължат до 18 ч. За първи път ще гостуват маскираните от ямболското село Веселиново. За втори път във феста ще се включат и сурвакарите от село Стефаново. Всички останали групи са от Брезнишко.
„Тази година ще наградим най-възрастния и най-младия участници. Дефилето няма конкурсен характер. На всички ще бъдат раздадени плакети, награди и грамоти”, поясни кметът на Брезник Васил Узунов.
В Радомир пък ще се проведе кулинарна изложба. Началният час н вкусното събитие е 11 ч. Зимни ястия, баници, кексове, торти и всякакви вкусотии ще бъдат наредени на маси в центъра града. Над 10 читалища от общината са заявили участие в конкурса.
Изложбата бе част от сурвакарския фестивал, който по традиция се провежда в Радомир през средата на януари. След приключване на кулинарното мероприятие центъра на Радомир ще се огласи от чановете и хлопките на сурвакарите. Очаква се за събитието да пристигнат около 500 маскирани.

източник:mirogled.com