Loading

Читалище „Отец Паисий“ в радомирското село Извор празнува 85-годишнина.

На празника сред многото самодейци и жители на селото бяха и областният управител на Перник Иво Петров, изпълнителният директор на МИГ Радомир- Земен – Ковачевци Ина Тодорова и Милчо Георгиев,ст.  специалист в отдел „Култура“ на община Перник. Читалищните настоятелства от областта пък изпратиха поздравителни адреси.

„Радвам се, че има толкова деца, които пеят и танцуват в съставите на читалището. Това е потвърждение, че традициите на нашия народ се съхраняват и пренасят от поколение на поколение“, заяви в приветствието си Ива Петров.

И като на всеки празник се завихриха хора и песни, словесен фолклор. А Извор има с какво да се похвали – детската фолклорна група „Изворски бисерчета“ е лауреат на много фестивали, известни с майсторското изпълнение на народните танци са детския и юношеския танцови състави на читалището.

Много аплодисменти заслужиха младите самодейци на Изворското читалище, сред изпълнителите бе и най-малката певица и разказвачка , 4-годишната Радослава Илиева.

Над 30 са децата самодейци към читалище „Отец Паисий 1927“, по-възрастните пък участват във фолкфитнес групата, жените от клуб „Сръчни ръце“ показват майсторство в плетивата, гозбите, баниците и сладкишите. Във фоайето на читалището бе подредена изложба от бродерии, плетива и кулинарни изкушения,дело на клуб „Сръчни ръце“.

„Децата повече се вълнуват от възможността да излязат на сцена, да покажат какво могат, отколкото от наградите, които печелят“, каза врид секретарят на читалището Ирена Стоянова.

Областният управител подари на читалището CD- плеър, от МИГ Радомир- Земен- Ковачевци бяха избрали официален правописен речник на българския език, издание на БАН.

 ИЗТОЧНИК:mirogled.com