Loading

Жителите на село Дрен се обявиха против ветропарка „Орисол” във Верила планина

„Не искаме ветрогенератори в село Дрен и планината Верила! Не желаем поредната схема за забогатяване на гърба на народа! Искаме си Верила, такава каквато е сега! Без перки и магистрали!“, са написали в петицията местните. Под нея се подписват жители и природолюбители не само от засегнатите райони, но и от страната.
Повод за протеста е издаденото решение на РИОСВ в Перник за строителството на два ветропарка в подножието на Витоша и по хълмовете на Голо бърдо в Пернишка област.
Внесено е предложение и за изграждане на трети ветропарк , който да бъде разположен в Конявската планина. И на трите проекта възложител е регистрираната в София фирма „Терраветроссоле“ ООД с управител Йордан Йорданов от Долна Диканя.
Работата на ветрогенераторите обаче ще окаже негативно влияние с издаваните ниски честоти, които се улавят от птици и животни и на някои растения. Затова против изграждането на ветропарковете са и ловните дружинки в чийто ловни полета ще бъдат монтирани. Те ще прогонят дивеча от района, твърдят ловците.
Кметътъ нао община Радомир Пламен Алексиев също е категорично против изграждането на ветропарковете на територията на общината.
„Общинската администрация в Радомир има отрицателно становище към строителството на ветропаркове „Орисол“ 1,2 и 3. Те са обсъждани във всички населени места, които са в обсега им, имаме канкретни становища, които са входирани в община Радомир на Ловно-рибарския съюз, който обхваща цялата територия на общината и на граничните с нас, освен това имаме становище на главния архитект, становище на кметовете на селата Кондофрей, Чуковец и Стефаново. По силата на закона аз съм длъжен да дам отрицателно становище. Това, което трябва да се знае, че при наличието на инвестиционни намерения от повече от една община, решението трябва да се вземе от областна администрация. Това не знам защо не се прави, не знам защо продължава да се разглеждат поотделно „Орисол“ 1, 2 и 3, а не заедно. Защото те са на територията на общините Перник, Радомир и Дупница“, е официалната позиция на Алексиев.

източник:mirogled.com