Loading

„Женско царство“ на Ст. Л. Костов е най-новата постановка на самодейците от театралната трупа на читалището в Копаница

Четиринадесет са изпълнителите, които в продължение на месеци са делили от свободното си време, за да зарадват с играта си своите съселяни. Младите в постановката са седмина като най-малкият артист е 10-годишния Даниел Калинов.

„Радостно е, че половината от изпълнителите са млади хора. Читалището ни  е доказало, че е истинско просветно огнище, съхранило възрожденския си дух“, сподели читалищния секретар и режисьор на постановката Василка Кирилова.  Декорите пък са дело на художника Богомил Благоев, който се е върнал в родното село и с желание и без възнаграждение е сътворил сценографията.

Пиесата за първи път на Копанишка сцена е поставяна през 1984 година. С нея трупата печели бронзов медал на Седмия републикански фестивал на художествената самодейност.

 

Традиция е в читалището всяка година да се поставят пиеси, които се играят не само в Копаница, но и в селата от общината. Миналия сезон с голям успех бе играна пиесата „Върла магесница“.

Премиерата на „Женско церство”  бе на 20 октомври пред препълнен салон, а преди няколко дни бе второто представление. На него присъстваха жените социалистки от Радомир и Ковачевци и много жители на селото.

източник:mirogled.com