Loading

Задължително ще бъде правен ОВОС на златната мина до Горна и Долна Диканя

Инвеститорът „Голдън Бийч Прима БГ" ЕООД ще трябва да изготви и Оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие, заяви в парламента екологичният министър Нона Караджова в отговор на въпрос от червения депутат Ангел Найденов. Той посочи, че в решението на кабинета за концесията се допуска рудникът да тръгне и без каквато и да е екологична експертиза. „Това съвсем естествено поражда много въпроси у хората, тъй като този добив крие много неясноти и рискове за природата и здравето на населението. Категорично настоявам да изключите възможността без ОВОС да започне добив", допълни Найденов.

Караджова е информирала и РИОСВ-Перник да следи процеса да не би да тръгне миннодобивна дейност без да са спазени процедурите. „Голдън Бийч Прима БГ", чийто собственик Марио Георгиев е водач на мормонската църква у нас, през 2009 г. внася инвестиционно предложение в РИОСВ-Перник за площ от 209 декара. Районната екоинспекция разрешава проектът да тръгне без ОВОС.

По-късно обаче инвеститорът представя в Министерски съвет проект за двойно по-голяма площ - 393 дка. Според Закона за опазване на околната среда всички открити рудници над 250 дка задължително подлежат на екологична експертиза. В решението на кабинета обаче съществува вратичка мината да отвори врати само въз основа на разрешението на РИОСВ-Перник от 2009 г.

В находище „Диканите" лежат 771 кг злато и 4 521 кг сребро. Миналият октомври кабинетът даде 35-годишна концесия на мормонската фирма. Предвижда се годишната концесионна такса да бъде 32 хиляди лв., от които половината ще влизат в държавния, а другата половина - в общинския бюджет.

Източник: в-к Стандарт