Loading

В Радомир стартира подписка за провеждане на референдум

Въпросът, на който гражданите ще отговарят е„Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“.

За целта обаче в града бе проведено събрание за избор на Инициативен комитет, който да организира подписката. То се проведе в залата на читалището в Радомир. На събранието присъстваха 80 души. За председател бе избран Асен Велев, който оглавява и Инициативния комитет за чиста природа на Долна и Горна Диканя. Членове са Емил Крумов, Силвия Иванова, Пламен Георгиев и Димитър Лямов.

Инициативният комитет започва информационна кампания за разясняване на въпросът, на който трябва да отговорят гражданите. Целта на първия местен референдум е да реши да не се одобряват устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства. Необходимо е да бъдат събрани 4 200 подписа, за да бъде определена дата за провеждането му, а за да бъде валиден, до урните трябва да отидат най-малко 9 000 избиратели от общината и повече от половината от тях да са отговорили с „ДА“.

Ако референдумът успее, нито една концесия, утвърдена от държавата няма да се осъществи без съгласието на гражданите.

mirogled.com