Loading

Увеличение на безработните лица има в Радомирска община за първите пет меца на годината спрямо същия период на 2013 г.

езработицата в региона е един от най-сериозните проблеми.
До края на май тази година без препитание са 1 142 лица. За същия период на 2013 г. безработните са били при 1 104. От започналите работа от началото на годината 301, 169 са назначени на субсидирани места, т.е. по временната заетост. Най-силно засегнати от безработицата са жените, младежите до 29 години и хората над 50 години. От 161 безработни младежи само 30 са намерили работа в резултат на проведената в региона трудова борса.
Над 50-годишни без работа са 462 като242 от тях са жени. Повечето от безработните над 50 годишни са с основно или по-ниско образование , само 5,4% от безработните са с висше образование. Шансовете за работа в общината са нищожни, голяма част от трудоспособните пътуват за работа до София и Перник.
Техническата професионална гимназия „Никола Вапцаров“ в града открива вечерна паралелка от новата учебна година по специалността „Автоматизация на непрекъснатото производство“ за завършили основно образование без значение на възрастта. Това ще даде възможност завършилите да си намерят по-лесно работа.
Заради икономическата криза предприятията на територията на общината работят с намален капацитет, което се отразява и на трудовите възнаграждения.

mirogled.com