Loading

Учители и учиници от Европа посетиха гимназията „Никола Йонков Вапцаров” в Радомир

Те бяха в града по проекта „Екологично чиста планета…Това е нашият дом, пазете го чист!”, който е финансиран от Европейската комисия и е част от секторна програма Коменски, чиято основна цел е повишаване качеството на училищното образование.
Партньор в този проект е транспортно училище „Траян Вуя”, Търгу Жиу, Румъния. Целта е да насърчи и подпомогне на учители, техните приятели, близки, семейства и местните общности да се замислят, да предприемат и водят екологичен начин на живот.
„Една известна поговорка гласи следното: „Ние не наследяваме Земята от нашите предци, ние я заемаме от нашите деца”. Трябва да бъдем по-осъзнати и отговорни към проблемите на околната среда. Не бива да забравяме, че основна причина за замърсяването е човешката дейност. Това бяха и основните теми на дискусии и работа, които учениците и учителите от двете страни партньорки обсъждаха по време на работните срещи в Румъния и България. Това, което младите участници искаха да покажат на своите връстници и на всички останали, не бяха просто думи, а дела, които намериха израз в почистващите кампании, благотворителните коледни базари, обмен на информация за застрашените видове, начини за намаляване на замърсяването и много други”, обясни ръководителката на проекта Мариана Коларска.
По време на срещата в България българските и румънски ученици работиха в чудесен екип по време на правенето на екопътека „Орлите”. Бяха поставени табели и хранилки за птици. Бяха обсъдени някои от застрашените видове в региона на Радомир и Перник. И двете страни представиха работата, която са свършили до момента.
Гостите посетиха и София. Те се запознали с културното и историческо наследство на столицата, с богатото й минало. Посетили и крепостта Цари Мали град и Рилския манастир.
Гостите изгледали и филм за професионалната гимназия в Радомир. След обиколката на училището се разиграла викторина на екотема.
„Учениците бяха разделени на два отбора като във всеки отбор имаше български и румънски деца. И двата тима се представиха отлично и показаха знания по екологичните проблеми и въпроси”, разказа Колраска.
Срещата между българи и румънци завършила с пътуване до Велико Търново. Освен обиколка на града и посещение на крепостта Царевец, там се провела и тържествена вечеря, на която били връчени сертификатите за участие

източник:mirogled.com