Loading

село Николаево

Николаево е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник. 

 

В България има още 5 населени места със същото наименование - гр. Николаево, област Стара Загора, с. Николаево, област Велико Търново,  с. Николаево, област Плевен, с. Николаево, област Сливен и с. Николаево, област Габрово.

 

Отстои на 3 км западно от гр. Радомир и на 16 км югозападно от гр. Перник. Столицата София е на 43 км североизточно.

 

Селото е разположено в подножието на планина Черна (Църна) гора, а надморската му височина е 702 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира със сурова, снежна зима и прохладно лято. Есента е кратка, дъждовна и мъглива. Пролетта е хладна и също не продължава дълго.

 

Постоянното население е около 50 души. 

 

Тук функционира кметско наместничество, а в Радомир ще намерите най-близките търговски обекти, медицинска помощ и учебни заведения. 

 

Наблизо са язовирите Червена могила (7 км) и Пчелина (8 км), които създават отлични условия за риболов и почивка сред природата.

 

Интересна природна забележителност е Чокльовото блато, което е най-голямото торфено блато в България и е защитена територия. Тук растат торфен мъх, блатно пропадниче, розмаринова върба и др. 

 

Радибошкият манастир "Св. Троица" е хубаво място за екскурзия и се намира на около 6 км. Друг културен обект, който трябва да се посетите в района е Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" (12 км).

 

До Перник пък може да разгледате средновековната крепост Кракра

 

Източници: http://www.radomir.bg http://bg.wikipedia.org