Loading

село Касилаг

 

Касилаг е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник

 

Отстои на 16 км южно от Радомир и на 29 км в същата посока от гр. Перник. Село Извор е на 8 км северозападно. Столицата София е на 57 км североизточно. 

 

Намира се в подножието на Колош планина, а надморската му височина е 817 м. Климатът е умерен и се характеризира с прохладно лято и изключително студена зима. Пролетта идва късно, а есента е по-топла от нея.

 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи.

 

Постоянното население е около 82 души. 

 

Тук функционират кметско наместничество, магазин и кръчма. Най-близките общопрактикуващ лекар, стоматолог и училище са в село Извор. Специализирана медицинска помощ може да получите на територията на Радомир, където има и детска градина, и в гр. Перник. 

 

Интересно е да се види природна забележителност Янковец край село Кленовик, която представлява вековна дъбова гора и включва също находище на див божур. 

 

Планината пък предлага отлични условия за туризъм и екскурзии. Маршрут за изкачването на връх Колош (1315 м) тръгва от с. Извор.  

 

В района има няколко язовира - Извор, Дяково, Върба и Стефаново. Като язовирите Дяково и Стефаново предлагат отлични условия за риболов. 

 

Източници: http://www.radomir.bg