Loading

село Калище

Калище е село в Западна България, в Община Ковачевци, Област Перник.

 

Отстои на 9 км южно от с. Ковачевци, на 37 км югозападно от гр. Перник, на 38 км северно от гр. Кюстендил, на 85 км в същата посока от гр. Благоевград, на 73 км югозападно от гр. София

 

Населението наброява около 500 души.


Селото е разположено в планински район, със средна надморска височина от 586 м.

Климатът е умереноконтинентален. Зимата е студена, със средни януарски температури около -3,6 С. Летата са топли, със средни юлски температури 22 С.

В непосредствена близост е разположен яз. Пчелина.

 

Селото е благоустроено, с изградени частична водоснабдителна и електропреносна мрежи. 

Тук има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа.

Тук функционират ОУ "Св. Св. Кирил и Методи",  Читалище "Методи Андонов", лекарска практика.

 

Туризъм


В непосредствена близост се намира яз. Пчелина, който предлага чудесни условия за отдих и риболов. На  източния му бряг, върху една скала над водата се извисява варосаният параклис „Св. Иван Летни“. Построена около XVI в. върху място, наричано от местните Пчелин камък, малката църквичка някога е била храм на останалото на дъното на язовира село Пчелинци. Днес това е една от основните причини за посещение на язовира.


От гр. Земен започва и Земенският пролом на реката – едно от най-дивите, слабонаселени и красиви места в България. Дефилето е с дължина 15 километра и почти през всичките тях има туристическа пътека от Земен към вътрешността.

 

Крепостната система на Землънград - най-голямата и най-важна крепост в пролома. 

Останките на крепостта показват интензивен живот през различни периоди от българската история, като най-значителни са тези от ранновизантийската епоха и Второто българско царство. 

Земънград е оградена от три страни от меандър на реката. Непристъпните скали се издигат до 130 метра над нивото на Струма.

 

Източник: http://bg.wikipedia.org

Снимки