Loading

Секачи стрeсират дивите животни в планината над Горна Диканя

Шумът на резачките притеснявали горските обитатели и дори им пречило на размножаването.
Клони задръстват сечища над Горна Диканя и са причина дивечът да напуска района, твърдят природозащитниците. Според тях проблемът е много тежък и касае не само лесовъдите, но и ловците. Оказало се, че разхвърляните клони пречат на дивите животни да минават и те се преселвали към Витоша и района на дивечовъдното стопанство. Еколозите констатирали, че направените от ловците хранилки са пълни, което говорело за невъзможността дивеча да достигне до тях. Животните се заплитали в разхвърляните клони и някои не можели да излязат от „капана“. В началото на 90-те години на миналия век елените в района са били около 3 000, сега останали единици.
„Това е проблем, който на пръв поглед е дребен, но според мен трябва да му се обърне сериозно внимание. При извършването на дърводобив, фирмите извозват само едрите трупи, а клоните от дърветата остават по земята. Натрупват се големи и дълги купчини, които стават преграда за движението на дивите животни в гората и те се изтеглят. За нашите землища това е територия от повече от 1000 хектара гора. Необходимо е тези купчини да бъдат подредени, по начин който не пречи на животните да се движат“, твърди Асен Велев от Горна Диканя.
Председателят на Ловно рибарското сдружение в Радомир инж. Христо Златанов потвърди, че от ловните дружинки в диканския район се оплакват от безразборно разхвърляните клони в сечищата.
„Има нормативи, които трябва да спазват фирмите- секачи. По принцип клоните трябва да останат , това е биомаса. В горите има пътеки, по които минава дивеча и със сечта те са нарушени. От дружинките в района са против и изграждането на ветропарковете, които ще са на пътя на прелетните птици, те ще вредят и на местния дивеч, тъй като произвеждат специфичен звук“, заяви инж. Златанов.
Сериозен проблем според еколози е още, че фирмите, които секат в гората не режат сухи дървета, а живи, покрай санитарната сеч се унищожавали здрави дървета. Липсвал контрол както от горските стопанства, така и от РИОСВ. Природозащитниците призовават да се засили контрола над фирмите, които секат в горите и да се налагат санкции за нарушенията.
От Регионалното управление по горите обясниха, че клоните се разхвърлят в сечищата, за да се превърнат в биомаса. Има нормативна база, която урежда този въпрос. На сигнала от РУГ обещаха да реагират незабавно и да проверят има ли нарушение или не. Още днес инспекторите на управлението ще извършат проверката.

източник:mirogled.com