Loading

Радомир ще привлича туристи с културно наследство

Идеята е в града да бъдат възобновени старите занаяти. Чрез тях пък се очаква интерес към Радомир да проявят и студенти изследователи, хора, търсещи възможности да задълбочат знанията си в сферата на културното наследство и история. По програмата за малки общини като радомирската финансовата помощ е до 70 000 евро.

Общината кандидатства с проект по т.н. „Норвежка програма“ – “Културно наследство и съвременни изкуства”. Той е по малката грантова схема „Представяне и достигане до широката общност на съвременното изкуство и култура“ към Министерството на културата на България. Програмата е разработена за подпомагане представянето и култура и тяхното многообразие.
Проектът, с който община Радомир ще кандидатства е насочен към създаване на изложби на съвременното изкуство включително и на малцинствата, разработване на художествени събития и произведения на съвременното изкуство. Разработката цели да съживи всички познати занаяти в общината като използва добри практики на Исландия и Норвегия.
„Идеята е да се отвори музей на занаятите. Имаме майстори по ремонт на стари оръжия, на плетива, рисуване на стъкло, художествена обработка на камък , изработване на предмети от царевична шума. Всичко това може да се използва като майсторите ще обучат калфи и чираци- млади безработни хора. Ще включим и занаяти от ромската общност“, обясни идеята кметът Пламен Алексиев.

mirogled.com