Loading

Първи скулптурен симпозиум започна в Дрен

В китното селце се събраха шестима скулптури, които в следващите десет дни ще творят, вдъхновени от неповторимата атмосфера на артистичното място. Материалът, от който ще бъдат изработени пластиките, е дърво. Идеята е готовите произведения да бъдат експонирани за постоянно в парка в естествена природна среда.
„Щастлив съм да ви приветствам на територията на община Радомир и в с. Дрен и се надявам този форум, което днес едва започва, да се утвърди като традиция през годините.“, каза кметът на общината Пламен Алексиев. Големият български скулптор проф. Емил Попов, който от години живее и твори в Дрен, също приветства участниците и изрази надеждите си симпозиумът да прерасне в международен.
На откриването присъстваха и заместник кметовете на община Радомир Любка Димитрова и Димитър Димитров, както и кметът на Дрен и домакин на събитието Пламен Рударски.
През следващите дни под ръководството на проф. Емил Попов под ореховите сенки в парка на с. Дрен ще бъдат създадени уникални произведения от дърво. Авторите, които ще работят в рамките на симпозиума, са Стоян Дечев – преподавател в НХА, Орлин Иванов – преподавател във ВИАС, както и младите скулптури Диан Димов, Мартин Трифонов и Мартиан Табаков. Тримата са студенти на проф. Емил Попов, завършили наскоро академията. Всеки от тях вече има участия в други подобни симпозиуми и в сборни изложби. Диан Димов има и самостоятелна изложба в галерия „Сезони“ в София.
Веднага след откриването авторите започнаха да работят. Те очакват вече готови резултати до няколко дни.
С експонирането на дървените пластики ще се постави началото на музей на открито в парка в с. Дрен, който ще се дообогатява по време на предстоящите издания на симпозиума, каза кметът на с. Дрен Пламен Рударски. В следващите години се предвижда авторите да работят и с други материали.

mirogled\com