Loading

Провежда се литийно шествие с чудотворна икона от Света гора

То тръгна в 17.00 ч. от храм-паметника "Св. Александър Невски" и завърши в катедралния храм на Софийския митрополит "Св. Неделя".

Начело на шествието бяха председателят на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски" епископ Тихон, главният секретар на Свеития Синод епископ Наум и архимандрит Дионисий. В храма "Св. Неделя" иконата беше посрещната от викария на патриарха - Знеполския епископ Йоан. Там беше отслужено и всенощно бдение за мир и любов.

Чудотворната икона бе дарена през октомври 2012 г. от Света гора по повод 100-годишнината на патриаршеския катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски". Тя е осветена в Атон и е точно копие на по-стара светиня.

Според програмата, публикувана на сайта на на Светия Синод, "Достойно ест" ще остане за поклонение в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" до 13.00 ч. на 10 март, след което ще отпътува за Варна.

По пътя ще мине през Търговище, където ще остане за поклонение от 17.00 ч.до 21:30 ч. в храма "Св. Йоан Рилски" до 21.30 ч. На 11 март сутринта се предвижда да пристигне в в катедралния храм на Варна "Св. Успение Богородично", където миряните ще могат да й се покланят до вечерта на 13 март./dnevnik.bg/

Ден по-късно чудотворната икона ще бъде в Шумен, където 9.00 до 14.00 ч. ще бъде в храм "Свети Трисветители". След това "Достойно ест" ще отпътува за Велико Търново. В катедралния храм "Рождество Богородично" в старопрестолния град иконата ще остане за поклонение до 13,00 ч.

На следващия ден тя ще бъде върната в столичния храм-паметник "Св. Александър Невски", където е постоянното й място за поклонение.