Loading

Папата : Нека Христос дари мир на Сирия , Светата Земя и Африка

Рим. Рождеството на Христос дари на човечеството една „плодоносна земя, свободна от егоизма и затвореността към Бог”. Това посочи папа Бенедикт ХVІ в своето Рождественско послание Urbi et Orbi (към Града и Света), който както по традиция произнесе от централната ложа на ватиканската базилика Свети Петър, в деня в който Църквата чества раждането на Спасителя. В посланието си Светият Отец отправи апели за мир в Сирия, Светата Земя и Африка, завършвайки с рождественските поздрави на 65 езика сред които и български, предаде радио Ватикана.

Ето и пълния текст на папското рождественско послание:

“Veritas in terra orta es!” – „Истината изникна из земята!” (Псалм 84,12)

Скъпи братя и сестри от Рим и целия свят, честито Рождество Христово на всички вас и вашите семейства!

Изказвам моето рождественско пожелание в тази Година на вярата с думите от един Пслам: „Истината изникна из земята”. В текста на Псалма тези думи са изразени в бъдеще време: „Истината ще изникне из земята” и са една вест, едно обещание, което продължава: „Милост и истина ще се срещнат, правда и мир ще се целунат; истината ще изникне из земята, и правдата ще надникне от небесата; и Господ ще даде добро, и нашата земя ще даде своя плод; правдата ще тръгне пред Него и ще тури на път стъпките си” (Псалм 84, 11-14).

Днес тези пророчески думи се изпълниха! В Исус, роден във Витлеем от Дева Мария, наистина милостта и истината се срещнаха, правдата и мира се целунаха; истината изникна из земята и правдата надникна от небесата. Свети Августин много кратко и ясно: „Какво е истината? Синът Божии. Какво е земята? Плътта. Запитай се от къде е роден Христос и ще видиш, защо истината изникна из земята... истината е родена от Дева Мария” (En in Ps. 84,13). В една рождественска проповед Светецът посочва: „С този празник всяка година ние честваме денят в който се изпълни пророчеството: „Истината изникна из земята и правдата надникна от небесата”. Истината, която е в утробата на Отца, изникна из земята, за да бъде в утробата и на една майка. Истината, която крепи целия свят изникна от земята, за да бъде подкрепяна от ръцете на една жена.... Истината, която небесата не могат да поберат изникна от земята, за да бъде положена в една ясла. За кого е изгодата, че един толкова възвишен Бог се смири? Разбира се Той няма никаква изгода от това за себе си, а е изгода за нас ако вярваме” (Sermones, 185,1).

“Ако вярваме”. Ето могъществото на вярата! Бог направи всичко, направ невъзможното: стана плът. Неговата всемогъща любов реализира онова, което преминава отвъд човешкото разбиране: безкрайното стана детенце, стана част от човечеството. Въпреки това, същия този Бог не може да влезе в моето сърце, ако аз не му отворя вратата. Porta fidei! Вратата на вярата! Можем да бъдем да се изплашим от това наше противоположно всемогъщество. Властта на човека да се затвори за Бог може да ни изплаши. Но ето реалността, която изгонва тези мрачни мисли, надеждата, която побеждава страха: истината изникна из земята! Бог се роди! „Земята даде своя плод!” (Псалм 67,7). Да, съществува една добра земя, една плодоносна земя, свободна от егоизма и затвореността. В света съществува една земя, която Бог подготви, за да дойде да обитава сред нас. Един дом за присъствието Му в света. Тази земя съществува, и днес също, през 2012 г., от тази земя изникна истината! Затова, съществува една надежда в света, една сигурна надежда, дори и в най-трудните моменти и ситуации. Истината изникна, дарявайки любов, правда и мир.

Да, нека мира разцъфне за сирийския народ, дълбоко ранен и разделен от един конфликт, който не пощадява дори беззащитните и поражда невинни жертви. Още веднъж отправям апел, за да се спре проливането на кръв, да се улесни предоставянето на помощ за бежанците и бездомните, и чрез диалог, да се търси едно политическо решение на конфликта.

Нека мира разцъфне в Земята, където се роди Изкупителя, и нека Той дари на израелци и палестински смелостта да сложат край на дългите години на борби и разделения и да тръгнат решително по пътя на преговорите.

Нека в страните от Северна Африка, които преминават през труден преходен период в търсене на едно ново бъдеще - по-специално в Египет, земя обичана и благословена от детството на Исус – гражданите заедно да изградят едно общество базирано на справедливостта, зачитането на свободата и достойнството на всеки човек.

Нека мира разцъфне в големия азиатски континент. Нека Исус детенце погледне благосклонно към многобройните народи, обитаващи тези земи, по-специално, към онези които вярват в Него. Нека Царят на мира да отправи своя поглед към новите ръководители на Народна Република Китай за високото задължение, което ги очаква. Пожелавам те да оценят приноса на религиите, зачитайки всяка една от тях, за да могат да допринесат за изграждането на едно солидарно общество в полза на този благороден народ и целия свят.

Нека Рождеството на Христос да помогне за завръщането на мира в Мали и на разбирателството в Нигерия, където жестоки терористични атентати продължават да сеят жертви, по-специално сред християните. Нека Изкупителят да даде помощ и утеха на бежанците от източната част на Демократична Република Конго и да дари мир на Кения, където кървави атентати засегнаха гражданското общество и местата за култ.

Нека Исус детенце благослови многобройните вярващи от Латинска Америка. Нека укрепи техните човешки и християнски добродетели, да подкрепя онези, които са принудени да емигрират от техните семейства и тяхната земя, да укрепи правителствата в техните усилия за развитието и в борбата им срещу престъпността.

Скъпи братя и сестри! Любов и истина, правда и мир се срещнаха, въплътиха се в човека роден във Витлеем от Мария. Този човек е Сина Божий, е Бог явил се в историята. Неговото рождение е зародиша на един нов живот за цялото човечество. Нека всяка земя се превърне в плодоносна земя, която приема и назрява любовта, истината, правдата и мира. Честито Рождество Христово на всички!
Източник : Радио Ватикана