Loading

От понеделник влак 6623, който вдигна на протест жителите на Калища и околните населени места ще спира отново

От понеделник влак 6623, който вдигна на протест жителите на  Калища и околните населени места ще спира отново в   ковачевското село. Затова е уверил и областният управител Иво Петров, и ръководители на БДЖ. Вчера сутринта недоволните в продължение на 45 минути проведоха мълчаливо присъствие на жп гарата. Протестът е по повод новото жп разписание, което влезе в сила от 9 декември. Според него на гарата в Калища, която е единствената в община Ковачевци  няма да спира бързият  влак 6623 София-Кюстендил, тръгващ в 18ч. от София и  пристигащ в 19,42ч. в Калища.

Влакът се ползва ежедневно от работещите в столицата жители на 15 населени места в общините Ковачевци, Радомир и Земен. След промяната, за да се приберат в домовете си хората трябва да изминат още 20 км. В празничните дни броят на ползващите жп транспорта не намалява,защото до района пътуват повечето от живеещите на други места хора от общината.

Около 300 души са се подписали в протестна подписка, настояваща влакът да спира, както досега на гарата в Калища. Подписката е изпратена до министъра на транспорта, директора на БДЖ, депутатите от 14-ти Пернишки многомандатен избирателен район,областния управител на Перник, кметовете на засегнатите общини.

Днес  също ще се проведе мълчаливо присъствие на релсите.

източник:градски вестник