Loading

Няма да сливат две гимназии в Радомир

Общинският съвет в Радомир проведе последното си преди ваканцията заседание, което премина в изключително разбирателство, без нападки и взаимни обвинения. Може би добрата новина, дошла от кмета Пламен Алексиев за оттегленото от него предложение за сливане на двете технически гимназии, допринесе за добрия тон в залата.

„Оттеглих внесеното от мен предложение за преструктурирането на двете училища до приемане на новия закон за народното образование. Тогава ще решаваме какво да правим“, заяви  Алексиев.  Това доведе и до оттегляне на докладната записка по същата тема от съветника от групата на БСП Татяна Цекова.

В началото на заседанието бе обсъдена ситуацията с обезщетяване на пострадалите радомирци от земетресението.  Общинските съветници са на мнение, че и тук както в Перник пораженията са сериозни. Много от пострадалите граждани обаче все още не са си получили помощите от по 325 лева. Както и от Междуведомствената комисия.  Кметът Пламен Алексиев обясни, че приоритетно се разглеждат документите за отпускане средствата за пострадали общински сгради, на второ място за обществени и чак накрая- на пострадали граждани.  В междуведомствената комисия са подадени всички постъпили 1 120 молби. На 120 души ще бъдат възстановени направeните разходи по укрепване на домовете им. Той поясни още, че на заседанието в петък са разгледани още 365 молби.

Съветникът Евдокия Асенова напомни, че повечето от пострадалите от земетръса са възрастни хора с ниски доходи, а още не са получили дори социалната помощ.

В началото на заседанието зам. председателят на Общинската избирателна комисия Валентина Калайджиевадойде с удостоверение за обявяване на Светлана Георгиева за общински съветник от листата на РЗС, която да положи клетва на мястото на подалия оставка Георги Стоев. Георгиева обаче е изпратила по факс от Англия писмен отказ да заеме съветническото място. По тази причина ОИК ще заседава в понеделник като на заседанието ще анулира удостоверението на Светлана Георгиева и ще вземе решение да бъде поканен за общински съветник Владимир Зарков. Той ще положи клетва на следващото заседание.

На заседанието на Общинския съвет бяха разгледани Доклдна записка за работата на РУП Радомир за полугодието,доклад за изпълнение на актовете3 на Общинския съвет, обсъдени баяха състоянието на безработицата в общината и други. Бе приета нова структура на общината както и съветниците дадоха разрешение на общината да кандидатства по два проекта. Разгледани бяха и други важни докладни записки.

източник:http://mirogled.com/?p=55367