Loading

Нови клинични пътеки поема НЗОК

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване, с които се урежда Надзорният съвет на Здравната каса да може да финансира медицински и дентални дейности, както и лекарствени продукти, които не са вписани в сега действащия Национален рамков договор.
Това ще става по предложение на управителя на касата, предвиждат поправките в закона. Сред дейностите, които ще бъдат финансирани, са интензивните грижи в болниците, ин-витро процедурите и осигуряването на ваксини.

Измененията бяха внесени от депутатите от ГЕРБ заради отказа на Българския лекарски съюз да подпише новия Националния рамков договор за 2013 г., с което стопираха прехвърлянето на новите медицински дейности, финансирани досега от здравното министерството към НЗОК.

„По същество това, което приехме, означава, че ще има възможност да се сключват договори между изпълнителите на медицинска помощ с НЗОК чрез регионалните каси за всички нови дейности, които бяха одобрени с финансиране с бюджет 2013 г. Те са включени в наредба 40 като основен пакет. Това означава, че са гарантирани интензивните грижи за българските граждани. Гарантирани са ин-витро процедурите, изследванията за онкологичните заболявания, т.е. достатъчно голям основен пакет, така че да имаме по-добра достъпност до здравеопазване и по-добро качество на здравеопазването”, заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от "Фокус".

По думите й с одобрените вчера основни цени и обеми на медицинските услуги е станало възможно и заработването по четири нови клинични пътеки, някои от които много чакани – например пътеката за лечение на будна кома, пътеката при спешни и внезапно възникнали състояния при деца ще се плащат вече от 2013 г., както и пътеките за първичен имунодефицит и реконструкция на тъкани.

Криминализирането на нападенията над лекари трябва да се приеме по най-бързия начин, коментира още Атанасова и изтъкна, че ще проведе срещи с всички парламентарни групи във връзка с приемането на съответните законодателните промени. Особено след случая в Стара Загора, където отново беше нападнат лекар трябва бързо да постигнем консенсус, смята тя.

В края на ноември парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, въвеждащи инкриминирането на нападения над медицински специалисти. Промените предвиждат наказанията за нападение над медицински лица да са следните: от 5 до 15 години затвор при тежка телесна повреда; от 3 до 10 години затвор при средна телесна повреда; от 1 до 5 години затвор при лека телесна повреда, при която е пострадало здравето на потърпевшия, и до 3 години при лека телесна повреда, при която има болка и страдание, но без разстройство на здравето.