Loading

Ненужният референдум ще ни струва 13 800 000 лева

Референдумът "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала" ще ни струва 13,8 млн. лева.

На последното си заседание за тази година правителството ще приеме план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на националния референдум на 27 януари 2013 г.
На референдума отговор трябва да получи въпросът "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". Референдумът ще струва на държавата 13 805 000 лв., като 575 000 лв. ще бъдат дадени още тази година чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, а останалите 13 230 000 лв. са предвидени в бюджета за 2013 г. С тези средства ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на националното допитване, предаде БГНЕС. В основната си част те са за възнаграждения на членовете на ЦИК, РИК и СИК и за логистично осигуряване на референдума.
Министрите ще вземат решение да увеличат размерът на социалната пенсия за старост от 100 лв. на 110 лв. от 1 април 2013 г. Това ще доведе до увеличаване на размерите на пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Увеличението на социалната пенсия за старост ще доведе също така до повишаване и на добавките, които се определят в процент от нея.
Правителството ще приеме постановление за изменение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, с което минималната работна заплата в администрацията от началото на следващата година ще стане 310 лв.

Източник : aktualno.com