Loading

Навършва се век от въвеждането на по-висока образователна степен в Радомир

Град Радомир има гимназиално образование от 100 години. Фактът, че се навършва век от въвеждането на по-висока образователна степен в града стана ясен, благодарение на фондовете на Държавен архив - Перник, където се пази летописната книга на радомирското третокласно училище (ф.№ 161К, а.е. № 27). Книгата е започната през 1903/1904 учебна година. В нея са описани важни събития от летописа на училището като се започва с времето, когато в града е "отворено трикласно или класно училище.

От сведенията, събрани от живи съвременници на предосвободителната епоха този момент не е точно установен. Според градския кмет и други източници преди Освобождението нямало класно, а само основно. Има обаче и свидетелства, че е било обратното. Има документи от архива на архимандрит Зинови поп Петров, според които за пръв път в класно училище в Радомир е било отворено още през учебната 1872/1873 г.

Няма спор обаче, че през учебната 1912/1913 година с разрешение на министъра на народното просвещение е създаден първият гимназиален клас. През следващата учебна година има вече и втори, както е логично. През 1914/1915 учебна година с писмо № 14316 от 14 юли 1914 г. е разрешен и ІІІ-ти гимназиален клас. Така в Радомир вече има непълна смесена гимназия. Учебната година започва на 1 септември 1914г., когато е и началото на Църковната нова година. Отворени са 7 прогимназиални и 4 гимназиални паралелки.

Директор е Георги Стоилов, който има висше образование по "педагогия и философия" и правоспособност на учител до ІV-ти гимназиален клас. До края на септември е запълнен и учителския персонал. В летописната книга са записани старателно имената на всички преподаватели и техните специалности.

Радомирската гимназия става пълна от 1 септември 1920г., когато директор става Стоян Митов от София.

източник:zapernik.com