Loading

Над 1200 са участниците тази година в Четиринадесетият Национален детски фолклорен фестивал „Слънце иде“ в село Дрен

Той започва днес и ще продължи два дни.

Колективите, които ще се надпяват са от 60. Извън конкурсната програма във фестивала ще участват и три чуждестранни групи от Сърбия, Македония и Русия, съобщи секретарят на читалище „Благой Попов“ в Дрен Митка Бикарска. В две възрастови групи до 12 години и от 12 до 18 години самодейците ще се състезават в певчески, танцови, инструментални изпълнения и словесен фолклор. Освен колективните участници индивидуални изпълнители ще се състезават като певци, инструменталисти и разказвачи. Категориите са традиционен и обработен фолклор.

Жури с председател Василка Дергачова и членове Цветана Манова и Милчо Георгиев ще оценява изпълненията. Ще бъдат връчени диплом на фестивала за първо, второ и трето място във всяка възрастова група и индивидуални изпълнители, предметни награди за най-малък участник, най-оригинален традиционен костюм, за артистичност, сценично поведение и др. Награди ще бъдат връчени на областния управител на Перник, на кмета на Радомир, на кметството и читалището в Дрен.

За провеждането на фестивала са необходими 10 000 лева, от община Радомир са гласувани 2 000 лева, 2 000 лева е спомоществователството от ПП ГЕРБ, Министерството на културата също всяка година отпуска средства за провеждането на фестивала, началото на който бе сложено през 2001 година след спечелен от читалището в Дрен проект по програма на Национален фонд „Култура“. Шест години след началото на детския фестивал в него участват и фолклорни състави от чужбина.

mirogled.com