Loading

Мъжко хоро за Йорданов ден подготвят в Радомир

Идеята е смелчагите да нагазят в ледените води на река Стурма в града. Инициатор е Ангел Игнатов, който нашумя с борбата си срещу лошата инфраструктура в Радомир. Мъжът се закани да съди общината заради това, че дупки му трошат колата.

„До колкото разбрах в Радомир на Йордановден вместо да се мята кръста във водите на река и т.н. както е общоприето, тук се купува с пари . Та ми е интересно има ли ентусиасти и луди глави да ударим едно хоро в реката по подобие на Калоферчани. Ей така, за здраве и късмет и да се повеселим”, пише в социалната мрежа Игнатов.

До момента обаче ентусиастите за мъжкото хоро никак не са много. Едва трима са потвърдили, че биха нагазили в студената вода на реката.

Мъжкото хоро в Калофер се играе по традиция всяка година на 6 януари. В него обикновено се включват около 300 души. Ритуалът се извършва сутрин от близо 200 години. В него често участват и малки момченца на възраст 6-7 години. Местните твърдят, че няма случай на човек, който да се е разболял, след като е играл мъжко хоро в ледените води на Тунджа.

В Пернишко пък традицията е кръста за Йордановден да се откупува от църквата. Този, който го купи пък го държи в дома си в продължение на 40 дни, а след това го връща в църквата.

източник:mirogled.com