Loading

Метеоритен взрив и атака от отломки уплаши Русия

Падащи от небето горящи обекти сериозно изплашиха жителите на няколко области в Урал. Ако се съди по траекторията, скалните парчета идват от астероида 2012 DA 14, който ще бъде максимално близо до Земята днес около 21:30 часа. Астероидът обаче няма да се сблъска със Земята, категорични са учените. И все пак, ако се стигне до някакви изненади, то пораженията ще бъдат огромни - той може да разруши цял град като София, например. С просто око преминаването на астероида няма да може да се наблюдава заради голямото му разстояние от Земята.

Парчета от метеорит паднаха над Урал и превърнаха в действителност част от холивудските сценарии за Апокалипсиса. Най-засегната е Челябинска област. Близо 1000 души са ранени като над 200 от тях са деца. Усещане за екшън или научнопопулярен филм - така описват хората случилото се тази сутрин. Любителски кадри, заснети в няколко населени места, показват избухващи обекти, които оставят плътни следи от бял дим, а тътенът или пукотът идват около 10 секунди след светлината. Специалисти са изчислили, че горящите парчета са летели със 17 км. в секунда.

Диаметърът на горящите скали е бил около 20 см., а теглото повече от килограм. Стотици са потърсили медицинска помощ вследствие на контакт с парещите парчета или след удар от летящи предмети, рамки на прозорци, стъкла. По данни на Министерството на извънредните ситуации, метеоритът е избухнал в ниските атмосферни слоеве, над Челябинска област, и това е причина за странните явления. От ударната вълна прозорците на сградите са избити. Покривът на местна фабрика буквално е отнесен. Всички учебни заведения в региона са затворени. Засега радиационният фон е в норма, но местните власти посъветваха хората все пак да стоят в затворени помещения и да не отварят прозорци. www.tv7.bg/news/world/9635952.html

Два са видовете метеори, раздробили се на малки части - железни и каменни. Железните са по-издръжливи. Затова най-големият паднал на земята е именно такъв. В случая обаче става дума за втория вид – каменните, които експлодират по-лесно. Навлизат в земната атмосфера с висока скорост и при триенето предната им част се загрява до 3 хиляди градуса като задната им част остава студена. Тази температурна разлика води до експлозия. Обикновено те се разпадат и изгарят. Наричаме ги падащи звезди. В зависимост от размера им, обаче, както и от химичния им състав, някои отломки са по-устойчиви и така достигат земната повърхност. Това е станало и днес.

Руски учени предлагат да се създаде международна система за защита на Земята от метеорити и астероиди. Очевидно заради големите щети, които могат да бъдат нанесени на ключови енергийни сектори. Например, една от отломките днес направи дупка в ледено езеро с диаметър 8 метра. Можем само да си представим какво би станало, ако това не беше ледено езеро, а атомна електроцентрала. До момента щетите са над 33 милиона евро. Явление като падането на метеорит, не може да се предвиди. Това са изненади от природата, подобни на земетресенията. Последният случай е в Судан през 2008 година. Подобно явление са и падащите звезди, които наблюдаваме често вечер.
Източник: tv 7.bg