Loading

Kъде е най - евтина храната ?

Най-евтина е храната в Стара Загора, но разликата е минимална в сравнение със столицата, е показала репортерска проверка през последната седмица на магазини за хранителни стоки в 6 български града: София, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Горна Оряховица, съобщава Vesti.bg. Според проучването най-скъпо е във Велико Търново. При проверката са сравнявани цените на пет основни продукта, влизащи в малката потребителска кошница.
През 2000 г. 44% от доходите са отивали за хранителни стоки, докато през 2011 г. тези разходи са намалели до 36%, каза Иван Балев - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ, в интервю за TV7. Албена Данчева - началник отдел "Потребителски цени" в НСИ пък обясни, че усещането за инфлация било различно при всяко семейство, тъй като зависело от различията в начин на живот.
Според последните публикувани от НСИ данни за инфлацията у нас, потребителските цени са се понижили с 0,1% през ноември спрямо октомври 2012 г. Инфлацията от началото на 2012 г. до края на ноември е 3,8%, а годишната инфлация за ноември 2012 г. спрямо ноември 2011 г. е 3,9%. През ноември 2012 г. хранителните продукти са поевтинели средно с 0,3% спрямо предходния месец.