Loading

Иманярските набези в радомирско зачестили

Иманярските набези в радомирско зачестили
неотдавна историческа могила в близост до село Червена могила е срязана професионално със специална машина, твърди кметът на общината Пламен Алексиев. Наскоро за този район от около 200 кв.м., където има 3 могили е постъпило запитване от министерството на икономиката и това на енергетиката за предварително проучване за добив на инертни материали. Разрешение обаче ще бъде отказано точно заради историческите ценности в района, категоричен е Алексиев. Той сподели и за новооткрито ценно антично светилище, за което знаел той и още 2-3 души.
„Има изключително ценно антично светилище в Радомирско, за което знаем 3-4 и нямам доверие на кого да го дам като информация. Защото се опасявам, че при разкопките това, което е най-ценно ще замине или ще бъде подменено с реплики. Това е основната причина да не давам гласност и да не съобщавам и да не давам достъп на центрталните власти на историческия и археологическия музеи“, заяви Алексиев. Той най-напред ще информира Национална служба „Полиция“ и ДАНС, за да се осигури опазването му.
Апетитите на иманярите се засилиха още повече след находките при разкопките между Дрен и Делян при строителството на магистрала „Струма“. Те са в един исторически периметър с праисторическото селище край Чуковец, където неотдавна бяха задържани при иманярски разкопки 19-годишните близнаци Динко и Даниел Венциславови и софиянецът Георги Тасков- Жоро вещицата в местността „Градището“. Само бдителността на местни жители и перфектно проведената полицейска акция спаси находището от вандалските иманярски набези.

източник:mirogled.com