Loading

Храмът „Св. Николай” в радомирското село Долни Раковец ще бъде реставриран

Той е средновековен и се нуждае от обновяване.

Светата обител ще бъде ремонтирана от Сдружение „Свети Николай“ с председател Дафинка Станоева. Организацията вече е регистрирана във фирменото отделение на Пернишкия окръжен съд. Целите му са освен възстановяване и реставриране на средновековния храм „Св. Николай“ в селото и подпомагане на други обществени и културни обекти, институции и дейности в Долни Раковец.
Сдружението кандидатства пред Местна инициативна група „Радомир- Ковачевци- Земен“ с проект за предоставяне на безвъзмездна помощ по мярката „Опазване и подобряване на селското наследство“ на Програмата за развитие на селските райони. Ако проектът на сдружението бъде одобрен то ще получи безвъзмездна финансова помощ от 20 000 лева за вътрешна реставрация на храма „Св. Николай“ в селото. С отпуснатите средства ще бъдат реставрирани иконите и иконостаса.
Църквата „Св. Никола“ в Долни Раковец е строена през Шестнадесети век, представлява един голям кръст, обърнат на изток с три полусфери. През 1849 година е изградена пристройка на западната страна, наречена „Женска църква“. Запазени са стенописи на зограф Димитър от Самоковската зографска школа. През 1971 г. е утвърдена за недвижим архитектурен паметник на културата с местно значение. Намира се в двора на бившето училище в селото и се нуждае от реставрация. С решение на Общинския съвет в Радомир общинският план за развитие 2006- 2013 г. бе допълнен с вътрешна реставрация на храма.
източник:mirogled.com