Loading

Храмът „Св. Димитър” чества 145 години

Храмът чества и своята 145-та годишнина, а тържествената света литургия бе отслужена отпротосингел Ангел Ангелов от Софийската митрополия в съслужение със свещениците от храма.

Черквата е съградена с дарения на местните жители като основни ктитори са Тоше Паунов, Атанас Чинарски, Георги Стойнев и Петко кафеджията, които купили нива от богат турчин и я дарили за построяване на черква. Майстор на градежа е бил Миленко от село Блатешница. Той е участвал в строителството и на южното крило на Рилския манастир както и на източните сгради на Зографския манастир в Атон.

Това, което отличава радомирската черква от много други в страната е, че е съградена заедно от българи и турци. Българите пък помагали в строителството на джамията, която преди повече от половин век се самосрутила.

Преди да бъде построена „Св. Димитър" радомирци се черкували в манастира „Св. Спас" в голо бърдо над града.
Царските двери и фриза над разпятието са от времето на строителството на храма, част от иконите са от 1861 година. След Освобождението черквата е преосветена през 1892 година, тъй като по време на войната е била осквернена.
Още от построяването на храма до наши дни Димитровден се чества като празник на Радомир, а св. Димитър е покровителя на града.

Вчера Стефка Димова приготви постен курбан в 100-литров кадан, който бе раздаден на миряните.

Източник: http://mirogled.com/?p=35955