Loading

Хората са против добива на злато

Според хората извиличането на металите ще става с химични вещества, в които се съдържа цялата менделеева таблица. Те настояват „Вакарелец" да бъде превърнато в екопарк. „Вакарелец" е четвърто златно находище на територията на областта. Против добива на благородни метали са и жителите на Брезник и Трън, където също има предложения за откриване на „златни мини".

Марио Георгиев, който е управител на фирмата „Голдън Бийч Прима БГ", концесионер на златното находище в радомирското село Горна Диканя не успя да убеди хората, че добива на благородния метал ще е безопасен за природата.

Той се срещна с местните, за да изложи намеренията на дружеството си. Срещу добива на злато в местността „Вакарелец" са настроени жителите освен на Горна Диканя и на съседните села Долна Диканя и Дрен.

„Голдън Бийч Прима БГ", е започнала проучвателвна дейност за златни залежи в района на трите радомирски села преди седем години. От фирмата твърдят, че всичките им действия до момента съответстват със законодателството у нас, и че вече са инвестирали в този проект един милион лева, а сега са на финалната права и искат да добиват ценния метал без да взривяват. Предлагат на местното население 40 работни места в персдпектива и гарантират запазване на екочистотата в района.

„Самото производство ще бъде абсолютно безаварийно, защото ние не използване такива препарати, които са използвани преди. Работим съвместно с Минно-геоложкия институт, катедра „Обогатяване". В света този метод на добив на злато се прилага в Южна Африка, прилага се и в Щатите, в Русия, Казахстан, Узбекистан, в Монголия започнаха да добиват по тоз начин", каза Георги Лесидренски, изпълнителен директор на фирмата.

Да припомним обаче, че преди дни в Перу премиерът Саломон Лернер подаде оставка заради бунт срещу добив на злато, съобщи Стандарт. Ежедневникът също информира: България се очертава като новото Елoдорадо на Европа. Само през тази година кабинетът даде концесия на канадската "Дънди"за златодобив край Крумовград, където лежат 25 тона злато. Дадена бе и зелена светлина за изграждането на рудник край радомирските села Горна и Долна Диканя. Канадската компания "Юромакс Рисорсиз" пък обяви бомбастични данни за три находища. Според нейните проучвания под Брезник лежат 14 тона злато, в близост до Трън - 100 тона, и край Ракитово - 7 тона жълт метал. Навсякъде новините за огромното имане се посрещат от местните хора с протести и основаване на инициативни комитети срещу златодобива.

Фейсбук група е сформирана ЗА Обявяване землищата на Д.Диканя и Г.Диканя за екологично чист регион.