Loading

Хора с увреждания ще се учат да плетат дантели в Дневния център в квартал Върба в Радомир

Ръкоделията ще са част от нов проект на институцията, която е под надслов „Надпяване на сладко и дантели”. Той се финансира от Фонд „Социална закрила” към МТСП.

Проектът е разделен на три ателиета. Музикотерапия в първо ателие ще подготвя песенния репертоар на участниците, второто и третото ателие са приложни и в тях хората с увреждания ще се учат да плетат дантели и ще приготвят сладка по стари домашни рецепти.За участниците в ателиетата е осигурена закуска. Музикотерапевт в проекта е радомиреца Димитър Лукарски, а ателие 2 и 3 ще води майсторката на сладка и дантели Теменужка Николова .

Идеята на центъра е през есента на 2013 г. да се проведе Фестивал под същия надслов с участници самодейци от радомирските читалища и сродни Дневни центрове от региона. В празничния ден ще бъдат организирани изложбени щандове от бурканчета със сладка и дантели, импровизирана сцена за надпяване и за почерпка на гости и участници-пържени мекици с вкусно сладко.
Това е спасителна възможност за потребителите на социалната услуга да посещават центъра и развиват своите възможности за социално включване. Тези начини на общуване между поколенията в малките населени места правят Дневния център и Читалището желана територия за деца и възрастни и увеличават възможностите за откриване и развитие на нови форми за запълване на свободното им време.
Това е втори проект на Сдружение „Общество и православие” с който се поддържа дейността в центъра. Докато „умните се наумуват , а лудите се налудуват” и социалната услуга стане делегирана от държавата дейност.

източник:mirogled.com