Loading

Дървени пластики превърнаха в музей на открито парка в центъра на Дрен

Скулптурите са изработени по време на първия симпозиум, организиран от община Радомир и кметството в с. Дрен и са експонирани в естествена среда. В продължение на 20 дни под прохладните сенки на старите орехи в парка в живописното селце работиха петима млади автори – Стоян Дечев – преподавател в НХА, Орлин Иванов – преподавател във ВИАС, както и младите скулптори Диан Димов, Мартин Трифонов и Мартиан Табаков. Тримата са студенти на проф. Емил Попов, завършили наскоро академията. Техен наставник по време на симпозиума бе проф. Попов.

„Горд съм, че подкрепихме това начинание и се надявам то да се превърне в традиция.“, каза при откриването на своеобразния музей на открито кметът на Радомир Пламен Алексиев. Проф. Емил Попов благодари на община Радомир и на кмета на Дрен Пламен Рударски за перфектната организация и поздрави младите автори за добрата им работа. „С това начинание се надявам да продължим делото, започнато от нашите деди, съградили тук преди повече от столетие една от най-красивите и изящно изографисани църкви.“, допълни проф. Попов.

„С това ново събитие в културния календар на страната ни се оформя една ос в Югозападна България в селищата Илинденци, Шишковци и Дрен, където се надяваме да продължават да се случват още много хубави неща.“, отбеляза Валентин Господинов – преподавател в катедра скулптура на НХА.

На откриването на експозицията присъстваха и директорът на Арт център „Илинденци“ Иван Русев, председателят на СБХ в Перник Валентин Топалов, директорът на Галерия Перник Елена Темелкова, много художници и почитатели на изящните изкуства.

От няколко години радомирското село Дрен, разположено в живописните склонове на планината Верила се превръща в истински арт център. Там живее и твори големият български скулптор проф. Емил Попов, чиито корени са от тук. Заедно със свои студенти и съмишленици той превърна стара плевня в ателие, в което кипи творческа работа. В Дрен живее и художникът Симеон Спиридонов, който е един от инициаторите в селото преди години да се създаде училище по изкуствата, възпитало няколко поколения творци.

mirogled.com