Loading

Дни на отворените врати ще има в музеите в Радомир

Инициативите, в рамките на Европейските дни на наследството, започнаха на 6 септември с проявите, посветени на Съединението.
От 28 до 30 септември Дни на отворените врати ще има в етнографския музей "Стойова къща". Стойовата къща е забележителен архитектурен паметник на града от втората половина XIX в., който разкрива етнографското богатство на населението от Радомирския край от края на XIX и началото на XX век. Показани са ценни образци на традиционното радомирско облекло и изделия на местните занаятчии и предмети от народния бит. Радомирската празнична носия се допълва от разнообразни накити. Неповторими са багрите на художествените и декоративните тъкани.

На 27 септември, когато ще бъдат чествани 98 години от обявяването на Радомирската република. Тогава в музея "Войнишко въстание 1918 г." ще бъде Ден на отворените врати.
Откритата през 1978 г. музейна експозиция "Войнишко въстание 1918 г." пресъздава драматични епизоди от Първата световна война, войнишките бунтове и събитията в града като център на Войнишкото въстание. С оригинално архитектурно и художествено оформление, чрез факсимилета, документи, снимки и вещи са проследени развоят на въстанието и обявяването на България за република за първи път в историята на 27 септември 1918 година/ източник:БТА/