Loading

Църковното настоятелство с председател Негово Високоблагоговейнство иконом Иван Плочарски на бъдещия храм „Свето Благовещение”

Това ще бъде втория храм в града, първият „Св. Димитър” е строен преди 150 години. Идеята е още от 1992 година, когато църковен имот е дарен на общината за разширяване на гробищния парк, а в замяна е получен имот в центъра на града за православен храм. Проектът ще бъде дарен от екип архитекти и конструктори.
„Инициатор за започване строителството е кмета на общината, храмът ще гради само с дарения и хора, които се чувстват християни да помогнат. Аз се надявам да отслужа първата света литургия в новия храм”, каза отец Плочарски.
„Вярата е тази, която ще ни обедини, ще ни направи по-добри,”, каза Венета Стоева, член на църковното настоятелство. По думите й по време на голямото земетресение от 22 май 2012 г. въпреки разрушенията Господ и Дева Мария са запазили радомирци живи и здрави.
Кметът Пламен Алексиев подчерта, че възпитанието на децата и младежите в християнската вяра е пътят към изграждането на по-добър живот.
В Радомир в детските градини и началните училища като свободно избираем предмет вече 8 години се изучава вероучение. Започнало е с десетина деца, а в момента уроците посещават над 100. Десет младежи от общината пък учат в семинарията и Богословския факултет на Софийския университет.

mirogled.com