Loading

Центърът за пряка демокрация към Цюрихския университет ще посети Радомир във връзка с предстоящия референдум в общината

Швейцарците, които били силно впечатлени, че в държава намираща се на едно от последните места по стандарт та живот в Европа, съществува силно гражданско общество,поставило на дневен ред екологичен проблем, ще пристигнат на 2 септември. Това съобщи председателят на Инициативния комитет за провеждане на референдума Асен Велев.

„С ограничаването на добивно-преработвателните дейности на територията на община Радомир, общината ще може да се включи в списъка на „Зелените общини”, като екологично чист регион. Тази марка ще може да се използва от Бизнеса при кандидатстване за финансиране от европейски фондове, по програми за енергийна ефективност, конкурентоспособност и други, което ще доведе до разкриване на нови работни места.

Произвежданите млечни и месни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, ще могат да поставят на своите етикети марката „произведено в Радомир – екологично чист район”, което ще им осигури по широк пазар, в т.ч. и международен, при по-високи цени. Успешният референдум ще придаде допълнителна Добавена стойност на Бизнеса в Радомир. Ще даде стабилност и дългосрочен хоризонт пред инвеститорите, че средата в която инвестират ще бъде дългосрочно гарантирана, като екологично чиста, техните инвестиции ще са защитени от волята на хората“, смята Велев.

Инициативният комитет се събра на първа работна среща след като подписката бе обявена за валидна. Събрани бяха 4266 подписа, от които ТЗ-ГРАО, потвърди за валидни 4150. 166 подписа на граждани отпаднаха, като 80 от тях поради липса на необходимата шест месечна отседналост, 20 поради грешни или не пълни ЕГН-та или имена и 16 поради наложени ограничения и нямат право на глас.

Сбирката започна с поклон и поднасяне на цветя на паметника на Васил Левски в Радомир. Вероятната дата за провеждане е 5 октомври, заедно с предсрочните парламентарни избори, но това ще бъде окончателно потвърдено с Решение на Общинския съвет на Радомир, на 20-ти август, за когато вече има насрочена сесия. С избора на тази дата и провеждане на избори и референдум 2 в 1, Инициативният комитет се стреми да намали разходите на общинският бюджет за провеждането на референдума и също така да уважи времето на хората – да могат с едно отиване до избирателните секции да изразят своят воля за бъдещото развитие на общината – да се развива като преработвателен район или като екологично чист.

За да бъде референдума валиден, трябва да гласуват не по-малко от 9700 жители на община Радомир, като повече от половината гласували, да са отговорили с „ДА” на поставеният въпрос – Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства.

източник:mirogled.com